NYHET

Källemos bord "Ettore" är årets Born Classic-vinnare

Glsbordet ”Ettore” är årets vinnare av Born Classic, Stockholm Furniture & Light Fairs designpris för framtida klassiker. ”Ettore” är formgivet av Åsa Jungnelius och producerat av Källemo och det är glaskostnärens första möbel. "Ettore" och Källemo blev dubbelt prisade den här mässveckan eftersom glasbordet även fick utmärkelsen Årets möbel av tidningen Form. .

8 februari 2020
Monica Förster och Källemos bord Ettore bland vinnarna i ELLE Deco Design Awards 2021
Foto: Pressbild

Stockholm Furniture & Light Fair instiftade 2019 ett nytt designpris - Born Classic - i samarbete med auktionshuset Bukowskis. Utmärkelsen går till en ny produkt som har kvaliteter att bli en framtida designklassiker. Produkten ska vara formgiven av en designer – eller tillverkad av en producent – från Skandinavien. 

Vinnare av Born Classic 2020:

Bordet "Ettore", formgivet av Åsa Jungnelius och producerat av Källemo.

Juryns motivering:

"Möbeln knockade oss med sitt omedelbara uttryck. Med historiska referenser och formgivarens typiska symboliska och personliga karaktär tror vi att det här är en blivande klassiker. Bordet är skapat av en kreatör som rör sig gränslöst mellan konst och design och definierar ett tydligt samtida formspråk. Att möbeln är gjord i en begränsad upplaga samt att alla exemplar är individuellt bemålade av konstnären själv gör det här till ett åtråvärt föremål för konst- och designsamlaren. Samarbetet mellan formgivare och producent känns här som en självklar utveckling i sann Källemo-anda."

Övriga nominerade till Born Classic 2020:

Matti Klenell, "Laulu", skåp, Made by Choice
"Med ett uttryck som stimulerar fantasin och i ett lokalproducerat material som ger möbeln en aktuell nordisk personlighet. En normalt sett tung och dominerande möbel har här getts en skulptural, luftig karaktär med en arkitektonisk transparens och en lekfullhet med volym och geometriska element."

Anna von Schewen, "AVS", lampa, Bsweden
"Med ett raffinerat pappersliknande uttryck är lampan AVS en genomarbetad design som ger ett mycket behagligt ljus. Lampan kommer ha en given plats i både den moderna och den klassiska miljön."

Thomas Sandell, "Goma", stol, Made by Choice
"Formgivarens lekfulla och inbjudande form är ett piggt inslag i samtiden. Konstruktionen i böjträ är en lek med proportioner där den överdrivna skalan bidrar till stolens personliga, humoristiska karaktär och som gör att den utmärker sig."

Andreas Engesvik, "Lyra ", vilfåtölj, Fogia
"En traditionell möbel i ett nytt format ger fåtöljen ett aktuellt uttryck och egen karaktär. Större format än en fåtölj, nättare än en chaise longue ger fåtöljen nya användningsområden, här fyller den en lucka i samtida inredningssammanhang."