NYHET

BRANSCHPROFILEN: Martin Björklund, Lerch

Företaget har en snart 50-årig historia att blicka tillbaka på. Det var 1972 som Rupert Lerch startade sitt företag. Han hade kommit till Sverige från Österrike och gav sig snabbt in i en bransch som han kunde. ”Vi finns nära våra kunder och vi är flexibla och kan göra ändringar in i det sista. Dessutom vet vi vad restauranger vill ha. Det är några förklaringar till våra framgångar”, säger Martin Björklund på Lerch Snickeri & Inredningar på Kvarnholmen i Nacka.

18 oktober 2021
Närheten och flexibiliteten - framgångsfaktorer för inredningsföretaget
Foto: Sören Karlsson

Text & foto: Sören Karlsson

1988 lät Rupert Lerch bygga de lokaler på Kvarnholmen där företaget än idag håller till.

Martin Björklund fick anställning här 1994. Erik Hesling började ett par år senare. 2008 köpte de företaget av Rupert Lerch.

Idag har man 10 medarbetare. Inredningar till restauranger och kaféer svarar för merparten av jobbet.

Kvalitet och engagemang

- Vi finns i premiumsegmentet. För oss är det hög kvalitet och ett stort engagemang under hela resan som gäller. Det bästa är om vi kan komma in i projektet innan alla ritningar är färdiga, säger Martin Björklund.

Han påpekar att Lerch prismässigt inte kan slåss med snickerier i exempelvis Estland och Lettland.

- Det är också lite skillnad på vad du får som kund, förklarar Martin Björklund.

Uppdragen finns alltså i huvudsak inom restaurangnäringen, främst i Stockholmsområdet, men i runda tal 15 procent av omsättningen kommer från beställningar från privatpersoner.

- Jobb åt privatpersoner tar generellt sett mer tid. Kraven är ofta ännu hårdare än från restaurangerna. Det ska vara kvalitet in i minsta detalj och det har vi ingenting emot, säger Martin Björklund.

Lerch är i grund och botten ett snickeri, men det är inte detsamma som att allt företaget gör tillverkas i trä.

- Vi erbjuder en totallösning och svarar oftast för hela inredningen med soffor, bord, glasavskärmningar, stenskivor, dörrar och mycket annat. Trä är förstås högprioriterat i materialvalet, men det behöver många gånger kombineras med glas, sten, metall eller skinn.

Ta emot praktikanter

Duktiga snickare är det stor brist på. Det är välbekant i hela branschen. En rekryteringsväg för Lerch är att ta emot praktikanter. Ibland blir det första steget mot en anställning.

- Vissa praktikanter är jättebra, andra mindre bra. Vi har precis anställt en tjej som gjort praktik hos oss. Det är roligt att se att fler och fler tjejer söker sig till trä- och möbelföretag, tycker Martin Björklund.

Hans erfarenhet är att eleverna får lära sig yrkets grunder i skolan, men att det sedan krävs ett delvis annat tänkande ute på arbetsplatsen för att klara produktiviteten och kundönskemålen.

Lerch ropar efter medarbetare med fleråriga meriter från branschen och med en förmåga att kunna leda och hålla samman större projekt. Att hitta sådana medarbetare är svårt, mycket svårt. 

Ingen självklarhet

För Martin Björklund var det ingen självklarhet att skaffa sig en träteknisk utbildning.

- Jag visste att jag ville syssla med något praktiskt, poängterar han.

Han fastnade så småningom för S:t Eriks gymnasium i Stockholm. Hans förstahandsval var det trätekniska programmet. Martin Björklund klarade de då höga intagningskraven och tog sedan ett påbyggnadsår med möbel- och inredningsinriktning. Det första jobbet var på ett snickeri i München innan han fick möjlighet att börja på Lerch.

- Jag är väldigt glad att det blev som det blev, säger Martin Björklund.