Integritet och GDPR

Nätverk
Foto: Pixabay

Dataskyddsförordningen och dataskyddslagen

Den europeiska dataskyddsförordningen gäller inom hela EU med vissa nationella anpassningar. Den svenska dataskyddslagen kompletterar förordningen osv. I sin roll som arbetsgivare hanterar ett bolag en rad olika personuppgifter i sin verksamhet. Inför, under och efter anställning blir olika integritetsfrågor aktuella, såsom säkerställandet av en laglig och ansvarsfull hantering av personuppgifter vid exempelvis genomförande av diverse personliga tester eller säkerhetsprövningar, kamerabevakning med mera.

Elektronisk dokumentation

Elektronisk (eller ”digital”) dokumentation som rör förhållandet mellan arbetsgivare och arbetstagare är sedan många år vardag i arbetslivet. Det blir dock alltmer vanligt att företagen vill hantera dokumentation i frågor som rör arbetstagarna helt elektroniskt, även sådant som anställningsavtal och protokoll från fackliga förhandlingar osv…

IT-policy

Datorer och andra IT-verktyg är arbetsgivarens utrustning och arbetsgivaren bestämmer ensidigt hur anställda får använda utrustningen. Arbetsgivare behöver därför ha en internet- och datorpolicy som tydliggör vad som är acceptabel användning och som anger att kontroller kan komma att ske.

Kamerabevakning

Kamerabevakning på en arbetsplats kan innebära ett intrång i den personliga integriteten för de som bevakas, inte minst gäller det de individer som arbetar där. Bolag som genom kameraövervakning behandlar sina arbetstagares personuppgifter måste därför följa EU:s dataskyddsförordning (GDPR) och svenska regler om personuppgiftsbehandling.

Arbetsgivarjouren
Öppettider: 08.30-16.00 (maj-sept), 08.30-16.30 (okt-april), med lunchstängt 12:00-13:00.

Som medlem får du ta del av medlemsexklusivt innehåll

  • Vi ger dig ett effektivt stöd som chef. Tillsammans bygger vi din kunskap.
  • Ta de lav branschanpassade kollektivavtal som underlättar vardagen
Glömt lösenord?
Felaktiga inloggningsuppgifter
Du loggas in
Logga in
Glömt ditt lösenord?
Skriv in din e-postadress nedan så skickar vi ett nytt lösenord till din e-postadress som du sedan kan andra under mina sidor.
Lösenordet kunde inte återställas.
Logga in
Glömt lösenord?
En återställningslänk har skickats till angiven mailadress.