EPD - Environmental Product Declaration

Foto: TMF

Med hjälp av miljövarudeklarationer, så kallade EPD – Environmental Product Declarations, kan företag objektivt beskriva produkters och tjänsters miljöpåverkan ur ett livscykelperspektiv. En EPD är ett tredjepartsverifierat dokument som ger transparent och jämförbar miljöinformation om en färdig produkt eller komponent.

EPD ger företag, miljörådgivare och inköpare ett bättre beslutsunderlag för att kunna bedöma en produkts miljöpåverkan vid köp eller utveckling av produkter och tjänster. Det gäller inte minst genom krav i offentlig upphandling.
En EPD är giltig i fem år och det finns anpassade regelverk (PCR) för olika produkter.

EPD-verktyg & erbjudanden

För att styra mot produkter med ett mindre miljöavtryck har intresset för EPD ökat.
TMF:s vision är att ge våra medlemmar EPD verktyg och kunskap så att de kan styra sina produkter mot ett minskat miljöavtryck med hjälp av olika EPD-generatorer eller konsulter för stöd.
Ta del av vår framtagna EPD-vägledning samt mer information om våra olika EPD-generatorer.

EPD-generator

EPD-generatorn gör det enkelt att generera klimatdokumentation. En fördel med generatorer är att grunddata delas i en gemensam databas. Detta gör att alla inte behöver registrera all data från början, vilket skulle driva kostnader och tid. Det är även möjligt för enskilda företag att lägga in egna basdata som inte delas med andra.  Medlemmar kan även efter hand skapa projektspecifika EPD-er. Exempelvis en större order som levereras på pall istället för styckeförpackade.

Medlemsföretagen kan använda EPD för att dokumentera klimat- och miljöavtrycket från den egna produktionen och produkterna – inte minst i början av produktutvecklingsprocessen – och genom att testa olika materialval, transportsträckor och produktionsscenarier kan ditt företag fatta de bästa klimat- och miljöbesluten så tidigt som möjligt.

Samarbeten

TMF har ingått samarbetsavtal med Norsk Industri Designindustrien för ett EPD-verktyg för möbler samt - tillsammans med IVL Svenska Miljöinstitutet - utvecklat EPD-verktyg för kök & bad, dörrar & fönster samt trappor.
Avtal med granskare och konsulter som kan stödja medlemmar kring EPD:er finns här.

Vad krävs för att börja med TMF:s EPD-verktyg?

Noterat att ditt företag måste vara medlem i TMF.
Läs mer om medlemskap.

Inspelade EPD-webbinarier
VIDEO
EPD-generatör - möbel och inredning - maj 2023
27 juni 2023
EPD-projekt 2020-2021

TMF gav - tillsammans med SVIL, Stiftelsen IVL - IVL, Svenska Miljöinstitutet i uppdrag att driva projektet ”EPD-generator” 2020-2021. Projektet drevs som ett samfinansierat forskningsprojekt där TMF och 13 medlemsföretag från branschgrupperna kök & bad samt möbler gick in som näringslivsfinansiärer. En av projektleveranserna var en vägledning.
Läs mer om projektet

Som medlem får du ta del av medlemsexklusivt innehåll

  • Vi ger dig ett effektivt stöd som chef. Tillsammans bygger vi din kunskap.
  • Ta de lav branschanpassade kollektivavtal som underlättar vardagen
Saknar du ett medlemskonto? Registrera här
Glömt lösenord?
Felaktiga inloggningsuppgifter
Du loggas in
Logga in
Registrera webbkonto
Endast för befintliga medlemmar. Bli medlem
Angivet organisationsnummer / medlemsnummer kunde inte hittas i medlemsregistret.
Logga in
Registrera webbkonto
Kontot kunde inte skapas. Kontakta supporten. Ett konto med denna E-post finns redan registrerad. Tips: använd glömt lösenords-funktionen.
Ditt webbkonto har registrerats

Ett medlemskonto har nu skapats och ett aktiveringsmail har skickats till angiven e-postadress.

Klicka på länken för att aktivera ditt konto.

Logga in
Glömt ditt lösenord?
Skriv in din e-postadress nedan så skickar vi ett nytt lösenord till din e-postadress som du sedan kan andra under mina sidor.
Lösenordet kunde inte återställas.
Logga in
Glömt lösenord?
En återställningslänk har skickats till angiven mailadress.