Företaget och facket - mycket regleras i MBL och FML

Foto: Unsplash

Relationen mellan fack och arbetsgivare regleras i olika lagar och avtal. Som arbetsgivare kan det t ex vara svårt att veta när företaget är skyldig att förhandla med facket, vilka frågor som ska förhandlas och med vilka fackförbund företaget ska förhandla. Detta regleras i Lag (1976:580) om medbestämmande i arbetslivet, MBL.

Enligt MBL har företaget b l a en skyldighet att förhandla viktigare förändringar innan beslut fattas. Vidare är det viktigt att veta vem som har mandat att förhandla, vem som är utsedd förtroendeman och när och hur förtroendemannen får vara ledig respektive ledig med betalning.

Det som gäller förtroendemän  regleras i Lag (1974:358) om facklig förtroendemans ställning på arbetsplatsen, FML.

Låst material. Logga in för att få tillgång till materialet.
Dokument
Frågor & svar
 • Måste företaget komma överens med facket i en förhandling enligt 11 § MBL?

  Innan arbetsgivaren beslutar om viktigare förändring av sin verksamhet ska denne på eget initiativ förhandla med en arbetstagarorganisation i förhållande till vilken denne är bunden av kollektivavtal. Förhandlingsskyldighet föreligger också innan arbetsgivaren beslutar om viktigare förändring av arbets- eller anställningsförhållandena för arbetstagare som tillhör organisationen.

  Vid förhandlingen presenterar arbetsgivaren sitt förslag till beslutsunderlag och facket ska ges möjlighet att bemöta arbetsgivarens förslag till beslut.
  När förhandlingsskyldigheten är uppnådd avslutas förhandlingen. Det finns inget krav på att förhandlingen ska avslutas i enighet.

  Om förhandlingen avslutas i oenighet har facket sju kalenderdagar på sig att kalla till central förhandling enligt förhandlingsordningen i Utvecklingsavtalet. Företaget måste då avvakta med att verkställa sitt beslut till dess att förhandlingen har genomförts eller att dessa sju dagar har passerat. Det går bra att redan vid den lokala förhandlingen efterhöra om facket har för avsikt att påkalla central förhandling. Vid den centrala förhandlingen medverkar de centrala parterna dvs TMF/Grafiska Företagen och GS centralt.

Arbetsgivarjouren
Öppettider: 08.30-16.00 (maj-sept), 08.30-16.30 (okt-april), med lunchstängt 12:00-13:00.

Som medlem får du ta del av medlemsexklusivt innehåll

 • Vi ger dig ett effektivt stöd som chef. Tillsammans bygger vi din kunskap.
 • Ta de lav branschanpassade kollektivavtal som underlättar vardagen
Glömt lösenord?
Felaktiga inloggningsuppgifter
Du loggas in
Logga in
Glömt ditt lösenord?
Skriv in din e-postadress nedan så skickar vi ett nytt lösenord till din e-postadress som du sedan kan andra under mina sidor.
Lösenordet kunde inte återställas.
Logga in
Glömt lösenord?
En återställningslänk har skickats till angiven mailadress.