Titandioxid (TiO2)

Vit målarfärg
Foto: Pixabay

EU-kommissionen klassificerar sedan september 2021 titandioxid i pulverform som misstänkt cancerframkallande hos människor. Beslutet framgår av kommissionens delegerade förordning (EU) 2020/217.

Förändringen innebär att titandioxid klassificeras som cancerframkallande i kategori 2 (Carc kat 2). Detta gäller pulver som innehåller minst 1 % titandioxidpartiklar vars diameter är högst 10 µm.

Dessa ämnen märkas med faroangivelse H351 Misstänks kunna orsaka cancer (vid inandning) samt piktogram GHS08 Hälsofarligt ämne.

Vidare, när det gäller blandningar som innehåller titandioxid gäller:

  • Förpackningar med flytande blandningar som innehåller minst 1 % titandioxidpartiklar med en aerodynamisk diameter som är lika med eller mindre än 10 μm ska märkas med följande angivelse: 
    EUH211: "Varning! Farliga respirabla droppar kan bildas vid sprejning. Inandas inte sprej eller dimma."

  • Förpackningar med fasta blandningar som innehåller minst 1 % titandioxid ska märkas med följande angivelse: 
    EUH212: "Varning! Farligt respirabelt damm kan bildas vid användning. Inandas inte damm."

  • Förpackningar med flytande och fasta blandningar som inte är avsedda för allmänheten och som inte klassificeras som farliga och som är märkta med EUH211 eller EUH212 ska dessutom märkas med angivelsen EUH210.

Titandioxid är bland annat vanligt förekommande som vitt pigment i färg och lacker, men finns också i smink, läkemedel och livsmedel. Produkter innehållande titandioxid används i mycket stor utsträckning inom tillverkning av möbel, kök, badrumsinredningar, dörrar, fönster, snickerier och en rad ytterligare områden där man har behov av att ytbehandla. Dessutom kan titandioxid finnas i textiler, plast, gummi och andra insatsvaror.

Enligt AFS 2018:1 är gränsvärdet för TiO2 5 mg/m3. Det hygieniska gränsvärdet ska inte påverkas av klassificeringen av TiO2

Vid normal ytbehandling där man belägger en produkt med våt färg så utgör klassningen av titandioxid inget problem eftersom det endast är pigmentet i pulverform som utgör en potentiell fara. Dock kan det vid slipning av en lackad yta frigöras damm som innehåller partiklar av titandioxid. I sådana fall måste man iakttaga säkerhetsåtgärder där operatörerna inte exponeras för slipdamm. Det hygieniska gränsvärdet för trädamm är 2 mg/m3 vilket innebär att det redan idag är hårt reglerat i vilken utsträckning operatörerna får exponeras mot damm.

Vid hantering och för att hålla en så låg exponering som möjligt och alltid under gränsvärdet fordrar i allmänhet olika riskreducerande åtgärder samt ytterst personlig skyddsutrustning. Genom att hålla dammexponeringen så låg som möjligt inverka det även på andra ingående ämnen och är därav en bra indikator.

Som medlem får du ta del av medlemsexklusivt innehåll

  • Vi ger dig ett effektivt stöd som chef. Tillsammans bygger vi din kunskap.
  • Ta de lav branschanpassade kollektivavtal som underlättar vardagen
Saknar du ett medlemskonto? Registrera här
Glömt lösenord?
Felaktiga inloggningsuppgifter
Du loggas in
Logga in
Registrera webbkonto
Endast för befintliga medlemmar. Bli medlem
Angivet organisationsnummer / medlemsnummer kunde inte hittas i medlemsregistret.
Logga in
Registrera webbkonto
Kontot kunde inte skapas. Kontakta supporten. Ett konto med denna E-post finns redan registrerad. Tips: använd glömt lösenords-funktionen.
Ditt webbkonto har registrerats

Ett medlemskonto har nu skapats och ett aktiveringsmail har skickats till angiven e-postadress.

Klicka på länken för att aktivera ditt konto.

Logga in
Glömt ditt lösenord?
Skriv in din e-postadress nedan så skickar vi ett nytt lösenord till din e-postadress som du sedan kan andra under mina sidor.
Lösenordet kunde inte återställas.
Logga in
Glömt lösenord?
En återställningslänk har skickats till angiven mailadress.