Ekologisk hållbarhet

Blommot
Foto: Pixabay

Det finns flera exempel på hur miljön är mer hållbar i en trädgårdsstad; det gäller till exempel klimatavtryck, men också den biologiska mångfalden.

Den småhusdominerade trädgårdsstaden har ett lägre klimatavtryck än den trånga kompakta staden, både sett till area men även per invånare.

Koldioxidutsläppen i en livscykelanalys är ca 30-40 % lägre per invånare enligt en studie från KTH ("Stadsutbyggnad och hållbarhet" av Vlassopoulou) samt fortsatta fördjupningsstudier utförda på områden av Anthesis. En viktig orsak till detta är att trädgårdsstaden förbrukar mindre betong, gips, stål och mer trä samt erbjuder betydande ekosystemtjänster med tilltagande värdering.

Den småhusdominerade trädgårdsstaden är även mer hållbar när det gäller den biologiska mångfalden och ekosystemtjänster. En trädgårdsstad kännetecknas av stora volymer och variation av träd, buskar, blommor, gräsmattor, frukter och bär. Fågellivet är rikt och fjärilar och bin trivs i de miljöerna.

Det samhällsekonomiska värdet av dessa ekosystemtjänster är mycket stort. Småhus har också bättre energiprestanda än flerbostadshus, 104 kWh/m2 mot 128 (tabell 3.2 i prop 2020/21:1 UO 18).

Som medlem får du ta del av medlemsexklusivt innehåll

  • Vi ger dig ett effektivt stöd som chef. Tillsammans bygger vi din kunskap.
  • Ta de lav branschanpassade kollektivavtal som underlättar vardagen
Saknar du ett medlemskonto? Registrera här
Glömt lösenord?
Felaktiga inloggningsuppgifter
Du loggas in
Logga in
Registrera webbkonto
Endast för befintliga medlemmar. Bli medlem
Angivet organisationsnummer / medlemsnummer kunde inte hittas i medlemsregistret.
Logga in
Registrera webbkonto
Kontot kunde inte skapas. Kontakta supporten. Ett konto med denna E-post finns redan registrerad. Tips: använd glömt lösenords-funktionen.
Ditt webbkonto har registrerats

Ett medlemskonto har nu skapats och ett aktiveringsmail har skickats till angiven e-postadress.

Klicka på länken för att aktivera ditt konto.

Logga in
Glömt ditt lösenord?
Skriv in din e-postadress nedan så skickar vi ett nytt lösenord till din e-postadress som du sedan kan andra under mina sidor.
Lösenordet kunde inte återställas.
Logga in
Glömt lösenord?
En återställningslänk har skickats till angiven mailadress.