NYHET - MÄSSA, EXPORT, HÅLLBARHET, NÄRINGSPOLITIK, MÖBLER & SPECIALINREDNINGAR

TMF på Stockholm Furniture Fair 2023: Boundless Swedish Design - svenska exportsatsningar i gränslös monter

Efter två års uppehåll gör Stockholm Furniture Fair, världens största mötesplats för skandinavisk design, comeback som fysisk mässa. TMF finns på plats hela veckan med exportsatsningen Boundless Swedish Design - i både fysisk monter och på digital plattform. Dessutom arrangeras tre seminarier samt en rundvandring med utrikeshandelsministern.

2 februari 2023
Boundless Swedish Design - gradient
Foto: TMF

– Vi välkomnar den internationella publiken till mässan genom att visa upp ett flertal exportframgångar där svenska möbel- och inredningsföretag gjort avtryck internationellt. Våra medlemsföretag är cirkulära och innovativa pionjärer och flyttar gränserna på alla möjliga sätt, säger Cecilia Ask Engström, bransch- och näringspolitisk chef på TMF.

Bland de seminarier som TMF arrangerar diskuteras ämnen som cirkularitet, synergier i branschen och ambitionerna och utmaningarna med att ställa om branschen mot ett minskat klimatavtryck. Dessutom arrangerar TMF en rundvandring med utrikeshandelsministern Johan Forssell.

- Trots pandemi och globala utmaningar exporterar branschen drygt 75 procent av sin produktion så här finns mycket för utrikeshandelsministern att ha med sig i sitt exportfrämjande uppdrag, säger Cecilia Ask Engström.

TMF:s talks under veckan

TALK: Kraftsamling i branschen – panelsamtal om Färdplan för en resurseffektiv, biobaserad möbel- och inredningsbransch
7 februari, 15:00 - 16:00 – Viktoriahallen, Stockholmsmässan

Tillsammans med den svenska möbel- och inredningsindustrin har branschorganisationerna Trä- och Möbelföretagen (TMF), Svenskt Trä och Skogsindustrierna tagit initiativ till en gemensam färdplan för en långsiktigt hållbar utveckling. Planen verkar för en ökad förädling och användning av lokala biobaserade material och målsättningen är ett minskat klimatavtryck, fördjupad kunskap samt utveckling av produkter och affärsmodeller som stödjer cirkulära flöden.  

I panelen: 

 • David Johnsson, vd, TMF
 • Viveka Beckeman, vd, Skogsindustrierna 
 • Anna Ryberg Ågren, direktör, Svenskt Trä 
 • Linda Elmén, hållbarhetschef, Stockholmsmässan 
 • Martin Johansson, vd, STOLAB  
 • Robert Petersson, vd & koncernchef, Kinnarps
 • Johan Ingvarsson, vd, KG-list  
 • Tove Sventoft, vd, SIBAB 

Moderator: Anki Frécon, Skogsindustrierna

TALK: Specialsnickaren, möbelproducenten och inredningsarkitekten - så skapar de magiska miljöer
9 februari, 13:00 - 13:45 - Swedish Design Movement, C04:27, Stockholmsmässan

Hur skapas den bästa inredningen som löser slutanvändarens behov och samtidigt lyckas skapa hög arkitektonisk nivå som är hållbar över tid? För att lyckas är dialogen mellan inredningsarkitekt, specialinredningssnickeri och möbeltillverkarna mycket viktig. Hur ser en bra process ut och vad är tipsen för att få ett framgångsrikt slutresultat i offentliga miljöer?

Medverkande: 

 • Staffan Johnsson, vd, Bröderna Perssons Specialsnickeri
 • Johan Lindau, vd, Blå Station
 • Anna Harbom inredningsarkitekt, Strategisk Arkitektur och styrelseledamot i Sveriges Arkitekters Inredningsakademi

Moderator: Sandra Furtenbach, projektledare möbler & Inredning TMF 

TALK: Cirkulär affär trots linjära regelverk
9 februari, 14:30 - 15:15 - Swedish Design Movement, C04:27, Stockholmsmässan

Från linjär till cirkulär, den gröna omställningen skapar helt nya affärsmöjligheter men också utmaningar när gamla sanningar ställs på ända. Trä- och möbelindustrin har länge tagit täten med tjänstefiering, funktionsförsäljning och cirkulära tillverkningsprocesser, men regelverk och upphandlingsdirektiv bromsar in. Lyssna på Kinnarps framgångsresa Circles of Change och branschen om vilka utmaningar som sätter käppar i hjulet.

Medverkande:

 • Robin Ljungar hållbarhetschef, TMF
 • Ann Cederwall, Director Global Marketing & Communications, Kinnarps

Moderator: Alexandra Hernadi, kommunikationschef TMF

Den digitala plattformen ”Boundless Swedish Design” har fokus på målgrupperna inredningsarkitekter, arkitekter, designers och beställare av möbler till privat/offentlig miljö. Förutom exempel på gränslös design på en ny webbplats samt Instagram, lyfts temat ”Boundless Swedish Design” i samband med olika designevents, bland annat Stockholm Design Week, Stockholm Furniture Fair, London Design Festival, Orgatec i Köln och designveckan i Milano.

Läs mer om Boundless Swedish Design boundlessswedishdesign.com.
Följ Boundless Swedish Design på Instagram; @BoundlessSwedishDesign
Hashtag:#boundlessswedishdesign