NYHET - AVTAL 2023 & EKONOMI

Nolltillväxt enligt industriekonomerna – kommer märkas i avtalsförhandlingarna

Industriproduktionen kommer att minska nästa år enligt industriekonomerna som spår en ordentlig avmattning med nolltillväxt i sin senaste konjunkturprognos som presenterades på tisdagen. Och spåren syns bland medlemsföretagen enligt TMF:s förhandlingschef Anna Freij.

27 september 2022
Anna Freij, förhandlingschef på TMF..
Foto: Juliana Fälldin

- Allt talar för en ordentlig avmattning och vi räknar med ungefär noll BNP-tillväxt under 2023. Det är dåliga nyheter för industrin när den globala ekonomin bromsar in, säger Teknikföretagens chefsekonom Mats Kindwall till SR Ekot.

Prognosen som är reviderad sedan motsvarande prognos i våras är fortfarande mer positiv än Riksbanken som tror på minus 0,7 procent för BNP för 2023.
Svårast blir det för den elintensiva industrin, cirka 80 procent av Trä- och Möbelföretagens medlemmar återfinns i elområde 3 och 4 där priserna är som högst. Samtidigt pekar ekonomerna på hur höjda räntor, stigande elpriser och livsmedelspriser gör situationen illavarslande för hushållen.

TMF:s förhandlingschef Anna Freij ser tecken på den eskalerande situationen i branschen varje dag med företag som kämpar med allt från ökande elkostnader och stigande priser på insatsvaror till frågor om personalneddragningar. Det ser såklart olika ut men man ska ha med sig att vi har den högsta inflationen på decennier, menar hon.

- Historisk har arbetsmarknadens parter tagit ett stort ansvar för att inte upprepa åttiotalets misstag med höjda löneökningar utan ökad köpkraft. Nu ser vi att inflationen återigen äter upp köpkraften och då är det viktigare än någonsin att vi håller fast vid industriavtalets ingångsvärden, att främja företagens konkurrenskraft. Här är fack och arbetsgivare överens om förutsättningarna, ingen vill tillbaka till den utveckling vi såg då, säger hon.

Hur tar ni med företagens erfarenheter i arbetet framåt?
- Vi samlar in erfarenheter och synpunkter i enkäter, pratar med våra medlemmar dagligdags så att vi hela tiden har deras förutsättningar på näthinnan i det fortlöpande arbetet. I slutet av december kommer vi att växla yrkanden med våra fackliga motparter och sedan inleds förhandlingarna. Då får vi se hur den fortsatta ekonomiska situationen påverkar.

Industriekonomerna utgörs av Teknikföretagens och Industriarbetsgivarnas ekonomer och publicerar konjunkturprognos två gånger per år.