NYHET

"En fantastisk bransch med enorma möjligheter"

Efter 14 år i Glasbranschföreningen tar nu Erik Haara klivet över som ny vd på TMF. Övergången sker fullt ut till hösten, men redan nu påbörjas förberedelserna – och det finns många gemensamma nämnare mellan branscherna.

30 april 2024
Erik Haara
Foto: Pressbild

- Glasbranschen och fönsterindustrin ligger nära varandra, och det finns ju en hel del samverkan inom sfären, säger Erik Haara. 

Han är uppvuxen i norra Sverige och har bland annat suttit i kommunfullmäktige i Haparanda. I grunden är han jurist och började efter examen på byrå innan han gick över till glasbranschen efter en sejour på Jordbruksdepartementet. 

- Det är i glasbranschen som den största delen av mitt yrkesverksamma liv har varit. Först som förhandlare och förhandlingschef, därefter som vd, säger Erik Haara och fortsätter:
- Jag kommer från en fantastisk bransch och lämnar den med vemod, men kommer till ännu en fantastisk bransch med enorma möjligheter. Jag lockas av att det är en organisation som arbetar för att skapa goda förutsättningar för företagen för att bygga Sveriges välfärd. Trä- och Möbelindustrin är viktig för att förädla landets egna råvaror och skapar många arbetstillfällen.

Med start i höst, exakt datum är ännu inte spikat, kommer Erik Haara ta över som vd efter David Johnsson som efter många år valt att gå vidare till en ny roll inom Svenskt Näringsliv. Kort därefter slungas han in i en intensiv period med bland annat avtalsrörelse. 

- Jag ser väldigt mycket fram emot uppdraget. Först ska min överlämning här ske på ett bra sätt, men jag ska sätta mig in i trä- och möbelbranschen och dess frågor så att det blir en kortare startsträcka. Nu ser jag fram emot att träffa alla nya kollegor och företagen i branschen, säger Erik Haara.

Vem är Erik Haara?

Ålder: 41 år

 

Familj:

Min fru Sofia och våra tre barn, en dotter och två pojkar. Vi bor i trävilla, i en trädgårdsstad, strax norr om Stockholm. 

 

Hur spenderar du helst fritiden? 

Eftersom min fru är från Gästrikland och jag är från Tornedalen i Norrbotten åker vi gärna norrut på semestrarna där mycket av tiden tillbringas för allehanda gårds- och skogsarbete på vår släktgård utanför Haparanda (Eriks efternamn, Haara, är egentligen ett gårdsnamn på den gård han själv kommer från och som hans farfarsfarfar och farfarsfarmor anlade på 1800-talet). Det mesta av dygnets timmar går annars åt till jobb och familj, men när tiden medger umgås jag gärna i goda vänners lag. Jag ser gärna någon hockeymatch när Luleå spelar och som tornedaling tackar jag inte heller nej till en riktig vedeldad bastu.

 

Vad ser du mest fram emot att få arbeta med i din nya roll på TMF? 

Jag ser fram emot väldigt mycket. Jag vet att hela branschen består av väldigt många engagerade människor som vill utveckla företagande och branschen. Det ska bli väldigt roligt att få vara en del av det engagemanget. Det ska bli roligt att lära känna alla och sedan även att lära sig mer om verksamhetsområdena och företagen som finns i branschen.