NYHET - STATISTIK & KONJUNKTUR

TMF i siffror 1 2024: Tufft år för trä- och möbelindustrin, men möjlig vändning i sikte

2023 innebar ett stort tapp för trähusindustrin i fråga om orderingång och framför allt gällde det småhus. Det visar årets första TMF i siffror med statistik för trä- och möbelindustrins delbranscher. Den totala orderingången för småhus minskade med 47 procent till 2 578 småhus 2023. Möbler håller an med fortsatt stabila siffror medan köksinredningar visar negativ trend för första gången sedan 2017.

30 april 2024
Köksmiljö, Marbodal.
Foto: Marbodal

- Inte minst har faktorer som ränteläget, den höga inflationen samt bankernas restriktiva hållning påverkat trähusbranschen väldigt mycket, säger TMF:s marknadsanalytiker Jakob Andrén.

- Och det avstannande bostadsbyggande påverkar därmed andra delbranscher inom TMF. Majoriteten av våra produktgrupper har haft en minskad omsättning.

Förutom den vikande statistiken kring orderingång halverades sökta bygglov med drygt 54 procent under 2023 jämfört med 2022 (källa: Byggfakta). Påbörjade lägenheter (källa: SCB) – för både småhus och flerbostadshus - minskade totalt med 48,5 procent under 2023 till 29 350 bostäder och det är därmed den lägsta nivån sedan 2012.

Bygginredning – dörrar, fönster och trappor och trägolv – påverkades rejält av inflationen och den svaga konjunkturen under 2023, där framför allt fönster och trappor sticker ut och också har ökat sina försäljningspriser betydligt jämfört med inflationen – med drygt 15 procent.
Antal levererade luft minskade med 30 procent under 2023 jämfört med 2022, vilket innebär det största tappet för fönster på flera år.

Även köksinredningar bryter en positiv trend, där den fakturerade försäljningen minskade för första gången sedan 2017 - med drygt 11 procent.

Trä- och möbelindustrins starkaste exportgren, möbler, lyckades däremot behålla intakt export under 2023 (jämfört med 2022) – 22 miljarder – och produktionssiffror är fortsatt stabila. Något av det mest anmärkningsvärda är att exporten till Asien ökade – till 19 procent.
När det gäller möbelimport har också förändringar skett under 2023 där det tidigare största landet, Kina, minskade sin import under 2023 med 38 % och därmed har nu Polen tagit över förstaplatsen. 

Enligt Jakob Andrén finns det indikationer på en vändning för trä- och möbelindustrins branscher – med början på hussidan - men det hänger på ett antal faktorer.

- En sänkning av styrräntan hade utan tvekan underlättat och höjt efterfrågan för bostadsbyggandet, men än så länge är det för tidigt att avgöra även om vi sett ljuspunkter i våra egna marknadsrapporter för första kvartalet 2024.

- Jag skulle framför allt vilja se en vändning gällande påbörjade nybyggnationer och bostäder i SCB:s halvårsstatistik först för att få en signal om att marknaden är redo för återhämtning.  

Till TMF i siffror 1 2024

TMF i siffror 1 2024 speglar helåret 2023 för trä- och möbelindustrin och dess delbranscher. Arbetsskadestatistik följs kontinuerligt i varje nummer medan lönestatistik finns med i nr 1 varje år.