NYHET - KOMPETENSFÖRSÖRJNING

Teknikcollegecertifiering av träutbildning i Västervik

Idag, den 18 april, firas att träutbildningen i Västervik certifieras som Teknikcollege. Det är drygt tio år sedan en träutbildning senast certifierades, och med den nya statusen skapas nu nya förutsättningar att långsiktigt utveckla kompetensförsörjningen för trä- och möbelindustrin i regionen.

18 april 2024
Foto: Juliana Fälldin

- Detta känns oerhört tillfredsställande eftersom behovet av utbildad arbetskraft kommer att vara stort framöver, säger Henrik Smedmark, TMF:s kompetensförsörjningsexpert som kommer att finnas på plats i Västervik.

- Norra Kalmar län och sydöstra Östergötland utgör en viktig träregion med många små och medelstora företag och här kommer Teknikcollege ge goda förutsättningar för ett fortsatt gott samarbete.

Henrik Smedmark framhåller även den lokala supporten på vägen fram mot certifieringen.

- Det är ett stort engagemang från företagen samt en lyhördhet hos Västerviks kommun som har möjliggjort att en process som har pågått i många år nu nått fram till mål. Vi ska inte heller underskatta insatserna från Teknikcollege Östra Småland och Region Kalmar som synliggjort träindustrins kompetensbehov i dimensioneringsarbetet.

Initiativet till Teknikcollege togs av Industrirådet 2006 och utbildningen spelar en viktig roll i att stärka industrins kompetensförsörjning. Teknikcollege bygger på åtta kriterier som ska säkerställa samverkan och dimensionering av utbildning. Tillsammans är det över 3 000 engagerade företag och 160 utbildningssamordnare i 24 regioner som omfattas av Teknikcollege.