NYHET - KOMPETENSFÖRSÖRJNING & TRÄHUS

Ny utbildning för trähusindustrin

I dagarna blev det klart med en ny utbildning för trähusindustrin – Industriell husproduktion med inriktning produktionsteknik och automation. Det är Myndigheten för Yrkeshögskolan som har startat upp ett pilotprojekt med yrkesskola på gymnasienivå – med start augusti 2024.

24 april 2024
trähus
Foto: träcentrum

Formellt är det Vetlanda lärcentrum som är utbildningsanordnare med Träcentrum som samverkanspartner. Det handlar om 1,5 års utbildning med totalt 14 veckors praktik ute på företag (fördelat på två LIA-perioder). Rent praktiskt kommer parterna genomföra halva utbildningen var. På så sätt är tanken att de som går utbildningen går en bred samling färdigheter inom husproduktion såväl som eller och automation på gymnasienivå. 

- Det känns spännande att få dra igång denna utbildning och kunna möta det behov av kombinerade kompetenser som kommer finnas i automatiserade fabriker, säger Bodil Svensson på Träcentrum.

Initiativet går i linje med TMF:s arbete för att främja industrins kompetensförsörjning även framåt. Kommande år förväntas branschens behov av att anställa öka rejält, något uppmärksammades i TMF:s rekryteringsrapport 2023

- När vi har tittat på rekryteringsbehoven för hela industrin ser vi att det kommer att leda till utmaningar för alla branscher. Under de kommande tre åren behöver industrin rekrytera 300 000 personer, säger Henrik Smedmark, kompetensförsörjningsexpert på TMF.