”Kommer vi se möblernas champagne?”
Kan du riskera att bli stämd för att en möbel du tagit fram är för lik en gammal fransk möbel? Eller skulle har du möjligheten att tillsammans med andra få ett gemensamt skydd för något som är traditionellt för just er trakt? Den typen av skydd för geografiskt ursprung är på väg att införas inom EU för andra produkter än jordbruksprodukter. Läs krönika av Christina Wainikka - docent i civilrätt och policyexpert för immaterialrätt på Svenskt Näringsliv.
”För att ett vin ska få kallas champagne måste det vara tillverkat på ett visst sätt och dessutom komma från regionen Champagne i Frankrike. Den typen av skydd för geografiskt ursprung är på väg att införas inom EU för andra typer av produkter än jordbruksprodukter. Det handlar exempelvis om böhmisk kristall eller Limogesporslin.
Förslaget är en del av den handlingsplan för immaterialrätt som EU-kommissionen tog fram 2020 som en del av industristrategin. EU-kommissionen presenterade 2022 sitt förslag till ett skydd för geografiska ursprungsbeteckningar för hantverks- och industriprodukter. I början på maj i år träffades en överenskommelse om förslaget mellan rådet och parlamentet, vilket är ett viktigt steg för att förslaget ska bli verklighet.
Argumenten mot att införa skyddet har varit flera, inte minst eftersom det är väsentliga skillnader mellan jordbruksprodukter och andra typer av produkter. När det nya regelverket är på plats kommer det förmodligen få stor återverkan på vilka frågor EU driver i olika handelsavtalsförhandlingar. EU:s tanke är att detta ska stärka europeiska företags ställning i den internationella handeln.
För svenska företag finns det ett par åtgärder att vidta nu när förslaget väntas gå igenom. För företag som arbetar med produkter som har en stark geografisk koppling kan det finnas anledning att se över om det går att söka skydd. För svensk del har exempel som dalahästar och moraknivar diskuterats. Främst är tanken att det är sammanslutningar av företag från en viss region som gemensamt söker om skyddet.
En annan sida av saken, vilket kanske är ännu viktigare, är att bevaka vilka skydd som kan uppstå i Sverige genom denna nya lagstiftning. I Sverige finns idag ingen riktig motsvarighet till det här skyddet, vilket innebär att vi är ovana att tänka i de här banorna. I framtiden kan tyska, italienska eller portugisiska företagare hävda att de har ensamrätt till att tillverka en viss typ av möbel, att den inte får tillverkas i Sverige överhuvudtaget. Där det tidigare har varit möjligt att hämta inspiration från traditionell formgivning från någon del av Europa kan den dörren nu ha stängts. Här gäller det att bevaka vilka nya rättigheter som uppstår hos andra.”