NYHET - EU, HÅLLBARHET & MÖBLER

”Vi närmar oss skarpt läge” - EU-förordningar, däribland ESPR, antagna av EU-parlamentet

Den 23 april antog EU-parlamentet två förordningar - ESPR (Ecodesign for Sustainable Products Regulation) samt R2R (The Right to Repair) – som kommer att få stor betydelse för den europeiska möbelindustrin. Trä- och Möbelföretagen, TMF, har varit delaktiga i arbetet med EU-förordningarna och välkomnar gårdagens viktiga steg på vägen.

24 april 2024
EU-och-dess-instanser - 1600x900
Foto: TMF

- Höstens trilog ledde till ett färdigförhandlat förslag som publicerades strax före jul, så detta var förväntat, säger Robin Ljungar, hållbarhetschef på TMF. TMF och EFIC har gemensamt övervakat arbetet med förordningen och framfört branschens synpunkter under resans gång. Nu när de produktspecifika kraven snart ska utformas, närmar vi oss skarpt läge. Det som tidigare var lite abstrakt och diffust börjar nu ta verklig form i regelverket.

När det gäller utvecklingen framöver väntas EU:s ministerråd formellt anta ESPR-förordningen i maj. Därefter kommer lagstiftningen att publiceras i EU:s officiella organ för att träda i kraft 20 dagar senare. Produktspecifik lagstiftning införs för ett antal produkter, där möbler och madrasser är prioriterade i ESPR-förordningen. Kommissionens arbetsplan för produktprioriteringar väntas publiceras våren 2025 men TMF har redan fått preliminära uppgifter om att arbetet med produkstpecifika krav för produktgruppen möbler sannolikt kommer att påbörjas redan under tidig höst. TMF har, tillsammans med EFIC, redan haft initial dialog och möte med kommissionen och påbörjat arbetet med att sammanställa underlag för att gruppera och definiera möbel.
Pressrelease från EU-parlamentet

När det gäller direktivet The Right to Repair (R2R) – som också väntas godkännas av EU-ministerrådet i maj - har medlemsstaterna 24 månader på sig att införliva det i nationell lagstiftning. Kraven i direktivet kommer att gälla produkter, för vilka krav på reparationsbarhet redan finns i unionslagstiftningen. Listan över sådana produkter kan dock utökas med tiden – för att gälla t.ex möbler.
Pressrelease från EU-parlamentet

 

Länkar

Genomslag för TMF:s påverkan i EU-förordning - TMF

Ecodesign for Sustainable Products (ESPR) - TMF

 

Fakta ESPR
ESPR-lagstigningen är en övergripande lagstiftning som kommer att få stor inverkan på alla produkter som säljs på den inre marknaden oavsett som de produceras inom, eller importeras till, EU. Syftet är att göra hållbara produkter till norm på EU:s inre marknad och att minska produkternas miljöpåverkan under hela livslängden. I den sista versionen av ESPR namnges elva produktgrupper, där möbler är en av dessa som kommer få höga krav på sig i en första omgång av lagstiftningsarbetet. Produktspecifika krav ska tas fram inom särskilda expertgrupper, Ecodseignforum, där bland annat branchorganisationener kommer ingå, såsom EFIC (European Furniture Industry Confederation) där TMF ingår.