NYHET - NYHETER

”Min målsättning är att det ska vara lätt att göra rätt”

Hållbarhetsspecialisten Linda Lagerström drivs av att underlätta för medlemsföretagen i det föränderliga landskapet av nya marknadskrav och lagar. Målet är att öka kunskapen och engagemanget och få fler att komma i gång med sitt hållbarhetsarbete – för det behövs gemensamma krafttag. Fyller på med energi gör Linda i trädgården omringad av vackra passionsblommor och Eros Ramazzotti i hörlurarna.

4 december 2023
Linda Lagerström
Foto: Juliana Fälldin

Berätta lite mer om din bakgrund. 

– Trä har varit den röda tråden genom hela mitt yrkesliv. Efter att ha läst kemiteknik på KTH har jag haft många olika befattningar, allt ifrån utveckling av träindustrilim till ledningssystem och hållbarhetsfrågor. Jag började på TMF i januari 2023 och dessförinnan arbetade jag med hållbarhetsfrågor, produktsäkerhet och kemilagstiftning på SIKA och AkzoNobel. Jag vet från tidigare erfarenheter hur svårt det kan vara att sitta på företagarsidan med alla marknadskrav och nya lagar som ständigt dyker upp, och hur mycket jag själv uppskattat samarbetet inom en medlemsorganaistion. Många av våra medlemmar har jag träffat tidigare och i min nuvarande roll får jag möjlighet att hjälpa många fler inom den svenska industrin, vilket jag tycker är jätteroligt.

Vad gör du på TMF? 

– I min roll är det stort fokus på att bistå medlemmar i både vardagliga frågor och med hur man kan jobba mer långsiktigt med sitt hållbarhetsarbete. Jag är också ansvarig för vårt hållbarhetsnätverk där vi träffas två gånger om året för att diskutera gemensamma utmaningar och utbyta kunskaper och erfarenheter. Den senaste tiden har det också varit mycket arbete med EPD-verktyget som TMF har varit med och tagit fram för våra medlemmar. Jag är stolt över våra företag som påbörjat sin resa med att göra EPD:er för att kunna redovisa klimatavtrycket för sina produkter. Man ska inte underskatta arbetsinsatsen som krävs, men att lära känna sin leveranskedja och förstå klimatavtrycket för ingående komponenter kommer att ge fördelar då flera av de lagstiftningar som tas fram omfattar krav på klimatdata och livscykelperspektiv. 

Vad är det roligaste med ditt jobb?

– Det absolut bästa är att få stötta och vägleda våra medlemsföretag. De är tacksamma och uppskattar vår expertis, och det är berikande. Jag vill gärna att det ska vara lätt att göra rätt och där spelar vi en viktig roll. Vi bevakar kommande lagstiftning och hjälper till med kluriga frågor så att företagen kan ägna sig åt sin kärnverksamhet. Företagens roll är att producera bra och hållbara produkter, och vårt uppdrag är att se till att de får rätt förutsättningar att göra det. Vi måste få ner resurslöseriet med ett cirkulärt tänknade men samtidigt våga bejaka innovationen. Där har vi alla en viktig roll att spela. 

Och vad gör Linda Lagerström utanför jobbet? 

– Om jag har tid över så håller jag gärna på och planterar och grejar i min trädgård. Jag är ursprungligen från Kiruna så jag är van vid att det inte är så mycket som växer. Nu har jag mitt eget lilla i Italien i trädgården, vilket är helt fantastiskt. Passionsblommor är älsklingen, tuffa skönheter som blommat hela november, men även palmer och lavendel står högt upp på listan. 

Kontakta Linda Lagerström
Hållbarhetssspecialist