Ny EU-lagstiftning för möbler och kök: skärpta emissionskrav för formaldehyd

Kemikalie, formaldehyd
Foto: Pixabay

I ett steg mot ökad konsumentsäkerhet och hälsosammare produkter har EU infört en ny reglering av utsläpp av formaldehyd. Genom Kommissionens förordning (EU) 2023/1464, som ändrar bilaga XVII till förordning (EG) nr 1907/2006, strävar EU efter att skapa en säkrare och mer hälsosam miljö för konsumenter.

Denna förordning publicerades sommaren 2023 och från och med den 6 augusti 2026 blir det förbjudet att sälja möbler (inklusive kök/inredning) och träbaserade produkter som emitterar formaldehyd överstigande 0,062 mg/m3, enligt kammarmätningsmetoder. Gränsvärdet motsvarar det som kallas för "halva E1". För övriga produkter kommer gränsvärdet vara något högre, nämligen 0,080 mg/m3.

Lagstiftningen ger utrymme för viss tolkning. Om man läser innantill så framgår det att ”furniture and wood-based articles” ska ligga under 0,062mg/m3 och i Appendix 14 framgår hur man ska mäta. Här går det att utläsa vilka försöksparametrar som ska tillämpas vad gäller temperatur, relativ luftfuktighet, loading factor och air exchange rate. De värden som anges korresponderar med den vedertagna standarden EN 717-1 som används för att mäta på tex spånskivor och MDF.

Emellertid nämns inte EN717-1 explicit utan man skriver istället ut testparameterarna som alltså stämmer överens med vad som står i standarden. I de remisser som publicerades inför lagförslaget nämndes EN717-1 men i slutlig lagstext var standarden struken.

Lagstiftningen ger vid handen att kraven gäller den färdiga möbeln (tex skrivbord, konferensbord, kök, säng, soffa etc). Således räcker det inte att säkerställa ”halva E1” på den råa spånskivan eller MDF:n.

En viktig testparameter utgör av det som benämns ”loading factor” (eller belastningsfaktor) som anger förhållandet mellan provbitens totala yta och provkammarens volym vilken ska uppgå till (1 ± 0,02) m2/m3. Denna belastningsfaktor motsvarar testning av träbaserade skivor (tex spån, MDF etc). Om man tillämpar angivna testparameterar (motsvarande EN 717-1) och genomför en kammarmätning erhåller man ett mätvärde uttryckt som mg formaldehyd per m3 luft och per m2 provstycke. Eftersom ”loading factor” ska uppgå till just 1 m2/m3 så är alltså gränsvärdet 0,062mg/m3 per” kvadratmeter möbel”.

Detta går att tillämpa på plana möbler men när det är svårt eller helt orealistiskt att antaga en dylik belastningsfaktor (tex för produkter som inte är planmöbel såsom en soffa, kontorsstol eller säng) så öppnar lagstiftningen upp för att istället tillämpa belastningsfaktorer i enlighet med avsnitt 4.2.2 i EN 16516. Denna standard, EN 16516, är egentligen avsedd för bygg- och anläggningsprodukter men går att tillämpa på möbel/inredning.

Det är inte utan svårighet att avgöra hur man ska gå till väga för att mäta komplexa eller sammansatta produkter som tex kök, konferensbord eller inredningar. Sannolikt handlar det om att finna ut lämpliga pragmatiska tillvägagångssätt. TMF har inom vår EU-organisation EFIC kommenterat att det kan vara (mycket) svårt att mäta på hela möbler både rent praktiskt (stora skrymmande möbler kräver stora kammare) och att det även vara svårt med kapacitet på testinstitut runt om i EU – vid sidan av att det är väldigt dyrt. Vi har efterfrågat möjligheter att ”räkna baklänges”, dvs genom att mäta/analysera ingående komponenter så bör man kunna uppskatta emission på en sammansatt möbel – analogt med hur EU Ecolabel for furniture stipulerar att mätning av VOC kan utföras.

Produkter i rent trä utan tillsats av andra produkter innehållande formaldehyd är undantagna kraven enligt vad som skrivs i Annex XVII på sid 8: ”articles in which formaldehyde or formaldehyde releasing substances are exclusively naturally present in the materials from which the articles are produced”. Även begagnade produkter kommer att undantas lagkraven.

EU kommissionen har givit ett uppdrag till ECHA (EU:s kemikaliemyndighet) att arbeta fram en vägledning hur lagstiftningen ska tillämpas och hur företagen ska kunna påvisa efterlevnad. Detta arbete beräknas påbörjas våren 2024 och TMF har via EFIC meddelat att vi står till förfogande som experter på ämnet. Vägledningen är mycket viktigt eftersom lagstiftningen är svårtolkad.

Löpande info kommer publiceras i takt med utvecklingen inom EU.

EU:s lagstiftning gällande emissionskrav för formaldehyd

Som medlem får du ta del av medlemsexklusivt innehåll

  • Vi ger dig ett effektivt stöd som chef. Tillsammans bygger vi din kunskap.
  • Ta de lav branschanpassade kollektivavtal som underlättar vardagen
Saknar du ett medlemskonto? Registrera här
Glömt lösenord?
Felaktiga inloggningsuppgifter
Du loggas in
Logga in
Registrera webbkonto
Endast för befintliga medlemmar. Bli medlem
Angivet organisationsnummer / medlemsnummer kunde inte hittas i medlemsregistret.
Logga in
Registrera webbkonto
Kontot kunde inte skapas. Kontakta supporten. Ett konto med denna E-post finns redan registrerad. Tips: använd glömt lösenords-funktionen.
Ditt webbkonto har registrerats

Ett medlemskonto har nu skapats och ett aktiveringsmail har skickats till angiven e-postadress.

Klicka på länken för att aktivera ditt konto.

Logga in
Glömt ditt lösenord?
Skriv in din e-postadress nedan så skickar vi ett nytt lösenord till din e-postadress som du sedan kan andra under mina sidor.
Lösenordet kunde inte återställas.
Logga in
Glömt lösenord?
En återställningslänk har skickats till angiven mailadress.