BRANSCHPROFIL

BRANSCHPROFILEN: Jonny Nygård, Källvikendörren

”Vi är flexibla, lyssnar på kunderna och har mycket korta beslutsvägar. Det är vårt sätt att nå framgång,” säger Jonny Nygård på Källvikendörren i Heby mellan Uppsala och Sala. Han har jobbat på företaget sedan 1980 och kallar det ”Sveriges närmaste dörrfabrik”.

10 oktober 2022
Jonny Nygård, vd på Källvikendörren
Foto: Sören Karlsson

Text & foto: Sören Karlsson

För Jonny Nygård handlar det om att försöka lotsa kunderna rätt. Han vill veta var dörren ska sitta och vilken funktion den ska ha. Ska dörren levereras färdigmålad eller omålad? Sedan gäller det att ta reda på om den kommer att utsättas för extra påfrestningar.

- En dörr som används i en strandnära fastighet krävs bättre ytbehandling och rostfria beslag, förklarar Jonny Nygård.

Han föredrar att beskriva företaget som en dörrskräddare och inte i första hand som en dörrfabrik.

- Vill du ha en dörr med precis samma utformning som den gamla så fixar vi det. Just nu har vi en förfrågan om en hög ytterdörr i en design som överensstämmer med innerdörren, säger Jonny Nygård.

Startade 1958

Det var hans pappa, Sven Andersson, som startade företaget 1958. Redan efter några år valde man att helt koncentrera sig på tillverkning av dörrar. Det började med bygg- och förråddsdörrar. Numera har ytterdörrar och entrédörrar tillsammans med garageportar fått en alltmer dominerande plats.
Jonny Nygård kom in i företaget 1980 och är vd sedan 1984.

- Jag har alltid varit mer intresserad av det tekniska än av själva dörrarna. Det gäller att hitta de smarta tekniska lösningarna. Jag har byggt en massa maskiner genom årens lopp och ritar alla dörrar själv, berättar han.

Fiffig lösning

Ett exempel på en fiffig lösning är de helt symmetriska byggdörrarna som genom sin konstruktion blir vändbara.

Jonny Nygård sätter stort värde på företagets geografiska läge.

- Enköping brukar kalla sig Sveriges närmaste stad. Vi är Sveriges närmaste dörrskräddare och dörrfabrik. Mer än en tredjedel av landets befolkning bor inom en radie på 15 mil härifrån Heby.

Mycket ser positivt ut för Källvikendörren, men en rad yttre faktorer har gjort Jonny Nygård mindre optimistisk.

- Priserna på en del träkomponenter och på metallprodukter har fördubblats det senaste året. Det är svårt för oss att fullt ut ta betalt för det hos våra kunder. Därtill kommer materialbrist, exempelvis på plywood. Ovanpå detta ligger de skenande elpriserna. Tack och lov klarar vi uppvärmningen av lokalerna med eget träavfall, konstaterar Jonny Nygård.

Brandförsäkringen ett bekymmer

Ytterligare ett bekymmer är brandförsäkringen.

- Det finns företag i träbranschen som nekas att teckna brandförsäkring. Vi har en försäkring men premierna har blivit skyhöga de senaste åren. Det spelar ingen roll att företaget inte haft en enda skada sedan starten 1958, säger Jonny Nygård.

Hans prognos är något dyster.

- Konsumenternas köpkraft kommer att minska. Det leder i sin tur till att vår försäljning blir mindre. Vi märker inte av det än men hotet finns. Därför får vi vara glada om företaget efter flera år med bra vinst kan nå ett nollresultat i år, menar Jonny Nygård.