BRANSCHPROFILEN: Anna Grånäs Jakobsson, Rättviks Trappfabrik

- Rättviks Trappfabrik gav kärlek vid första ögonkastet

Foto: Sören Karlsson Anna Grånäs Jakobsson

Anna Grånäs Jakobsson trivdes utmärkt på sitt jobb på ett IT-företag i Stockholm. Men besöket på Rättviks Trappfabrik AB för elva år sedan fick henne att välja en helt annan karriärväg.

Text & foto: Sören Karlsson

På 1990-talet hade hennes föräldrar gått in som ägare av fabriken och stod nu i valet och kvalet om den fortsatta inriktningen. Det var en utmaning att få verksamheten tillräckligt lönsam.

- Jag blev genast förälskad i trädoften och i det fina hantverket. Kalla det gärna kärlek vid första ögonkastet, säger Anna Grånäs Jakobsson.

Sedan dess har det hänt mycket. Det genuina hantverket har kompletterats med, inte ersatts av, den senaste CNC-tekniken. För ett och ett halvt år sedan fattade man beslut om att investera i en ny CNC-maskin.

- Vi gjorde ett strategiskt vägval. Skulle vi fortsätta i de gamla hjulspåren eller ta till oss den nyaste tekniken? Jag är övertygad om att vi valde rätt. Det var en tung men nödvändig investering som motsvarade en tredjedel av vår årsomsättning. Det här har inneburit ett jättelyft för oss, betonar Anna Grånäs Jakobsson.

Hon pekar på att den nya CNC-maskinen gjort att de två yngsta på företaget har kunnat kliva fram och få en starkare position.

Mindre sårbara

- Det gör oss mindre sårbara. Med mer datateknik kan vi tänja på gränserna och hitta nya lösningar, betonar Anna Grånäs Jakobsson.

Hon äger och driver Rättviks Trappfabrik tillsammans med sin man Mikael Jakobsson. Han ansvarar bland annat för monteringsarbetena ute hos kunderna och för de viktiga byggmötena.

Någon massproduktion är det inte tal om. Varje trappa tillverkas helt och hållet efter kundens önskemål. Företaget har åtta medarbetare. Personalomsättningen är låg. Stämningen kan utan överdrift beskrivas som familjär.

 -Den senaste anställningen gjorde vi för tre år sedan när vi plockade en kille direkt från finsnickarprogrammet i Leksand. Han hade gjort sin praktik hos oss. Det är en klok rekryteringsväg, menar Anna Grånäs Jakobsson.

Hon är inte direkt orolig för vad en djupare lågkonjunktur kan föra med sig.

- Det kunde vara lite mer fart på orderingången. Risken är att en del större projekt läggs i malpåse och att vi drabbas, men vår styrka är att vi har en spretig kundkrets med privatkunder och entreprenader. Det ger en bra riskspridning i sämre tider. På sikt är framtiden alltid ljus. Det gäller bara att hela tiden bli duktigare på det vi gör.

Näringspolitiskt engagerad

Anna Grånäs Jakobsson är mycket engagerad i näringspolitiska frågor. Hon ingår i TMF:s Trappgrupp, i Svenskt Näringslivs SME-kommitté för små och medelstora företag och är dessutom ordförande i Företagarna i Rättvik.

- Ett rimligare kostnadsläge för oss företagare står högt på min näringspolitiska önskelista. Jag tänker bland annat på de höga arbetsgivaravgifterna och den tillväxthämmande effekt som de har. En annan angelägen punkt är att förenkla regelverken.

Om vi ser till det lokala företagsklimatet i Rättvik är Anna Grånäs Jakobsson mycket nöjd. Samma bild förmedlar Svenskt Näringslivs ranking. I den senaste mätningen placerar Rättvik sig på plats 53 bland Sveriges 290 kommuner och är därmed näst bäst i Dalarna.

-Det handlar om relationer mellan kommunen och näringslivet och om att förstå varandras situation. Tillsynsfrågorna, för att ta ett exempel, sköts på ett professionellt sätt. Handläggarna är prestigelösa och hjälpsamma, säger Anna Grånäs Jakobsson.