Möbeldesignmuseum utsett till Årets Formbärare 2019 - för Stockholm

- får bära titeln i ett år framåt

Foto: Leo Bülow Lars Bülow och Kersti Sandin.

I samband med Svensk Forms födelsedag den 6 oktober utsåg de 13 regionalföreningarna för sjunde året varsin Formbärare. Det är personer, organisationer eller företag som på olika sätt spelar en stor roll för utvecklingen av form- och designområdet i just sin region, och som får bära titeln i ett år, fram till nästa Formslaget, Svensk Forms födelsedag. För Stockholm gick utmärkelsen till Möbeldesignmusum och dess grundare Kerstin Sandin och Lars Bülow.

– Årets Formbärare visar på ett inspirerande sätt formområdets bredd och djup från arkitektur och möbeldesign till smyckedesign och barnkläder. Utmärkelsen visar att engagemanget för design är stort över hela landet, inte minst kopplingen till hållbarhet och hantverksskicklighet, säger Mats Widbom, vd på Svensk Form, i en presskommentar.

Möbeldesignmuseum, med grundarna Lars Bülow och Kersti Sandin, får utmärkelsen med följande motivering:

"På knappa två år har Möbeldesignmuseum etablerat sig som något mer och större än ett traditionellt museum. Ett nytt och spännande forum för såväl möbelförkovran som utbyte av erfarenheter och främjande av design. Med sin passion för designfältet delar eldsjälarna bakom Möbeldesignmuseum med sig av sina erfarenheter och sin samling. Årets Formbärare 2019 är Möbeldesignmuseum och dess grundare Kersti Sandin och Lars Bülow."

Tillsammans med arkitektkollegan Kersti Sandin etablerade sig Lars 1978 som utställningsarkitekt och möbelformgivare i början av 1970-talet. Som formgivare har Sandin & Bülow erhållit en rad designutmärkelser och erkännanden såväl internationellt som i Sverige, och de är representerade med ett flertal produkter i de permanenta samlingarna på Nationalmuseum, Röhsska museet och Museum für Angewandte Kunst i Köln.
1992 grundade Sandin & Bülow designmöbelföretaget MATERIA i Tranås med egen produktion, marknadsföring och försäljning av möbler för offentlig miljö. Lars Bülow har sedan 90-talet - vid sidan av designarbetet - varit verksam som företagsledare, först i det egna bolaget Materia, därefter i andra företag i möbel- och inredningsbranschen. 2012-2015 var Lars verksam som VD för designmöbelföretaget Lammhults och verkade parallellt som ansvarig för varumärkes- och designfrågor inom Lammhults Design Group.

FEMALE TRACES - temautställning 12 oktober 2019 - 1 mars 2020
Med utställningen FEMALE TRACES vill Möbeldesignmuseum lyfta fram kvinnor som upphovspersoner till några av möbelvärldens mest uppmärksammade möbler. Man presenterar sextio kvinnliga möbelformgivare, från de tidiga pionjärerna till dagens unga yrkesutövare. Genom utställningen vill Möbeldsignmuseum visa på den kreativitet, kunskap och styrka som har funnits och finns hos kvinnliga designers. Med utställning och ett kommande seminarium hoppas man kunna bidra till en diskussion om förutsättningarna för en mer jämställd design- och möbelmarknad.
Möbeldesignmuseums webbplats

Här är listan på alla Formbärare 2019

DALARNA - Adam Swärd, modedesigner
GOTLAND - Ann Wolff Foundation
JÄMTLAND - Råw Projects, ett samarbete mellan Emma Dahlqvist och Sanna Bodén
NORRBOTTEN - Lotta Lampa, designer och konstnär
SMÅLAND - Kulturgatan Bodafors, Mikael Löfström och Leif Burman
STOCKHOLM - Möbeldesignmuseum och dess grundare Kersti Sandin och Lars Bülow
SYD - Förstberg Ling, arkitektkontor
VÄRMLAND - Melker of Sweden, friluftsföretag
VÄST - Blaou, barnklädesföretag
VÄSTERBOTTEN - Karin Roy Andersson, smyckekonstnär
VÄSTERNORRLAND - Christel Schröder, grafisk formgivare
ÖREBRO LÄN - Skogen, idé- och designbyrå
ÖST - Ann-Sofie Bergort, entreprenör