Designstudion Doshi Levien är Guest of Honour 2020

Foto: Uchiwa Family, pressbild.

Den Londonbaserade studion Doshi Levien har som årets Guest of Honour fått uppdraget att göra en installation på Stockholm Furniture & Light Fair i februari. Studion, som drivs av Nipa Doshi och Jonathan Levien, är internationellt erkänd för sin förening av kultur, teknik, industridesign och gediget hantverk.

Det är 17:e gången Stockholm Furniture & Light Fair bjuder in en välrenommerad internationell designer eller arkitekt att utforma en installation på Stockholmsmässans entrétorg.

– Doshi Levien är en av samtidens mest kreativa designstudior. Designen är intellektuell och samtidigt lekfull. Vi uppskattar hur de väver samman olika uttryck som arkitektur, färg, tradition och modernism på ett överraskande sätt. Och hur väl resultatet blir när de bjuder in olika kulturer i sina verk, säger Cecilia Nyberg, projektchef för Stockholm Furniture & Light Fair och Stockholm Design Week.

Doshi Levien ­grundades av designerduon Nipa Doshi och Jonathan Levien, som möttes på den brittiska konst- och designhögskolan Royal College of Art. Nipa är uppvuxen i Indien där hon studerade på National Institute of Design som grundades utifrån Charles och Ray Eames manifest. Jonathan är utbildad inom möbelsnickeri och därefter industridesign.

Tillsammans strävar de efter att skapa verk vars egenskaper överskrider gränsen mellan det rationella och det funktionella, och att deras projekt ska genomsyras av en känsla av inre skönhet.

Det som utmärker Doshi Leviens verk är inte bara deras förhållande till färg, material och form, utan även deras förmåga att överföra omsorgsfullt utarbetade designidéer från skisstadium till produktion. Detta har gjort det möjligt för dem att ha ett konsekvent tillvägagångssätt oavsett bransch och kategori – från färger till textilier, från skor till belysning, från möbler till keramik.

Vilka förväntningar har ni på att vara Guest of Honour på Stockholm Furniture & Light Fair?
– Vi blev överlyckliga när vi fick höra det, och började genast diskutera idéer för vår installation! Att få 200 kvadratmeter utställningsyta till sitt förfogande med "carte blanche" är sannerligen ett sällsynt och prestigefullt tillfälle. Det här är en möjlighet för oss att bjuda in andra människor till vår värld, och dela med oss av vår kärlek till material, rumslighet, former och färger, säger Nipa Doshi och Jonathan Levien.

–Med alla de största producenterna på plats är Stockholm Furniture & Light Fair en koncentrerad och väldigt välkurerad mässa.

Prisbelönta Doshi Levien har skapat verk för ledande tillverkare som B&B Italia, Moroso, Kvadrat, Kettal och Cappellini, och för framstående internationella muséer och kulturinstitutioner – i synnerhet Sevres-Cité de la Céramique och för sitt eget galleri i Paris, Galerie Kreo.

Tidigare Guest of Honour har varit Patricia Urquiola, Ronan och Erwan Bouroullec, Naoto Fukasawa, Konstantin Grcic, Giulio Cappellini, Ineke Hans, Paul Smith, Arik Levy, Inga Sempé, Oki Sato/Nendo, GamFratesi, Ilse Crawford, Barber & Osgerby, Jaime Hayon, Paola Navone och senast Neri&Hu.

Stockholm Furniture & Light Fair äger rum 4-8 februari 2020 på Stockholmsmässan.

Källa: Pressmeddelande