Klartecken för sista år med Designprogrammet

Foto: Tina Stafrén/imagebank.sweden.se A-EIK1-stolen från Källemo.

Efter regeringsbeslut är det nu klart att Designprogrammet – Swedish Design Moves – beviljats sju miljoner kronor för att fortsatt driva projektet 2019. Bland annat medverkar de på Stockholm Furniture & Light Fair. TMF är en av flera samarbetspartners.

- Swedish Design Moves går in på sitt sista år och satsar på flera nedslag under 2019. Bland annat kommer man att medverka på Stockholm Design Week i samband med Stockholm Furniture & Light Fair, och det blir även en svensk utställning i Milano, där flera svenska möbelproducenter kommer att medverka, säger Cecilia Ask Engström, chef för TMF:s branschutveckling.

- Med projektet har vi kunnat skapa ett unikt samarbete mellan arkitektur, mode och design och samverkan mellan det kreativa näringarna bidrar till att öka intresset för Sverige som designland.

2016 stod det klart att dåvarande Näringsdepartementet ville satsa fyra år framåt – totalt 28 miljoner kronor - för att lyfta och stärka Sverige som designdestination. Medlen har dock beviljats inför respektive år, vilket inte minst varit utmanande inför 2019 med tanke på regeringssituationen.

Visit Sweden driver projektet Swedish Design Moves i samarbete med några parter, däribland Svensk Form, Association av Swedish Fashion Brands, Sveriges Arkitekter samt Trä- och Möbelföretagen (TMF). Visit Sweden ska tillsammans med design-, mode- och arkitekturbranschen höja medvetenheten utomlands.

Målet är att öka det internationella intresset för svensk design, mode och arkitektur, vilket ska leda till ökad turism och export och stärka Sverige som designdestination.

Swedish Design Moves har medverkat på ett antal designarenor under projekttiden; Stockholm Design Week och Stockholm Furniture Fair, Salone del Mobile i Milano samt events i Paris och Tokyo.

Läs mer om Swedish Design Moves 
Läs artikel i Trä & Möbelforum 1/2017 – Regeringsmiljoner främjar designsverige.