Offecct-stolen Phoenix blev Årets hållbarsprojekt

Foto: TMF

Stolen Phoenix, designad av Luca Nichetto för Offecct, blev utsedd till Årets Hållbarhetsprojekt när tidningen Forms nya designpris Form Award delades ut på Stockholm Furniture & Light Fair. Luca Nichetto var också en av deltagana i onsdagens panelsamtal om Hållbar Design, tillsammans med TMF:s Cecilia Ask Engström.

Under onsdagen delades Form Award ut till fem vinnare på årets omgång av Stockholm Furniture & Light Fair. Form Award är en ny utmärkelse som ersätter design- och arkitekturtidskriftens tidigare stafettpris, Form +1 Award. Juryn utgörs av Forms redaktörer, Bo Madestrand och Salka Hallström Bornold.

Samtliga Form Award-vinnare med motiveringar:

Årets Designer – TAF med Bleck för Gärsnäs

Motivering: "Med soffan och fåtöljen i nya kollektionen Bleck för Gärsnäs befäster duon TAF sin position som ett av landets mest intressanta arkitektur- och designkontor. Deras formspråk är lika rigoröst som avslappnat, en tendens som drivits till sin fulländning i Bleck."

Årets Nykomling – Jenny Nordberg med Brus för Källemo

Motivering: "Jenny Nordberg är en av det svenska konsthantverkets främsta talanger och därmed allt annat än nykomling. Men med projektet Brus för Källemo har hon tagit sitt konstnärliga credo till ett nytt, industriellt sammanhang. Brus är en vacker självmotsägelse, ett objekt som både är unikt och masstillverkat."

Årets Möbel – Button av Front för Swedese

Motivering: "Med soffan Button för Swedese har designduon Front skapat en möbel med starkt uttryck och oväntade detaljer. Det är en moderiktig multimöbel som med hjälp av olika tillbehör kan anpassas till användarens egen personlighet."

Årets Belysning – w171 Alma av Tham & Videgård för Wästberg

Motivering: "Tunn som ett rakblad, men mjuk som en sanddyn. Tham & Videgårds lampa w171 Alma för Wästberg förenar ett skulpturalt uttryck med ett flödande, mjukt ljus. Ett ufo med goda avsikter."

Årets Hållbarhetsprojekt – Phoenix av Luca Nichetto för Offecct

Motivering: "Stolen Phoenix, döpt efter den mytiska varelsen som återuppstår i en evighet, är inte bara ett smäckert och intelligent designobjekt. Det är också en symbol-produkt för Offecct, en av de viktigaste pionjärerna i branschen ifråga om hållbarhet och cirkulärt tänkande."