HEM x 6 - designutställning i Paris

Swedish Design Moves, regeringsinitiativet som ska stärka Sverige som designland, sätter de kommande månaderna sin prägel på och i Paris. I samarbete med Svenska institutet i Paris storsatsar man på nutida svensk design och bland aktörerna finns DUX, Edsbyn, Gärsnäs, Massproductions och Stolab.

HEM x 6 - svensk inredning flyttar utomlands

I Svenska institutets 1500-talsbyggnad, Hôtel de Marle, finns sex gästbostäder som varje år lbir ett uppskattat tillfälligt hem för 80–100 svenska forskare, kulturarbetare och konstnärer. Gästbostäderna har nu renoverats för att spegla svensk design och hantverk – enligt sex olika tolkningar av uttrycket "hem. Svenska institutet i Paris har gjort det konstnärliga urvalet av företag som deltar i utställningen, och de sju huvudutställarna har valt sina respektive formgivare:

• Carl Malmsten AB – Anna Kraitz
• TEA – Ulf Agnér
• Svenskt Tenn – i Estrid Ericsson and Josef Franks anda
• Gärsnäs – Färg & Blanche
• DUX – Septembre Architecture & Urbanisme
• Beckmans College of Design Stockholm och Paris College of Art

Dessutom har ett antal designföretag genom samarbetsavtal knutits till Hem x 6. Bland dem finns ASTRID, Design House Stockholm, Edsbyn, Electrolux, EngmoDun, Gense, Handtryckta tapeter, LINUM, Magniberg, Massproductions, Professional Secrets, Skruf Glasbruk, Stockholm Auktionsverk, Stolab, String Furniture och Wästberg.

Gästbostäderna kommer att vara tillgängliga för allmänheten mellan den 8 september och den 13 oktober 2019 (onsdag-söndagd, kl 10-18) för att därefter att visas upp i september månad de kommande fem åren.

Swedish Design Moves - Swedish Design Moves är en satsning från regeringen/Näringsdepartementet som ska lyfta och stärka Sverige som designdestination (arkitektur, mode och möbler/inredning) och öka kännedomen om och stärka varumärket Sverige och svensk design internationellt. Visit Sweden driver projektet i samarbete med några parter, däribland Svensk Form, Association av Swedish Fashion Brands, Sveriges Arkitekter samt Trä- och Möbelföretagen (TMF). Swedish Design Moves initierar och/eller samarbetar i olika projects runt om i världen, såsom nu i Paris med Svenska Institutet. Man medverkar även på ett antal designarenor såsom Stockholm Design Week och Stockholm Furniture Fair, Salone del Mobile i Milano, samt events i Tokyo.