DESIGNPROCESSER - designutställning i Paris

Swedish Design Moves, regeringsinitiativet som ska stärka Sverige som designland, sätter de kommande månaderna sin prägel på och i Paris. I samarbete med Svenska institutet i Paris storsatsar man på nutida svensk design och bland aktörerna finns DUX, Edsbyn, Gärsnäs, Massproductions och Stolab.

DESIGNPROCESSER - en utställning om den kreativa processen bakom ett antal designföremål

Hur växer design fram? Hur ser processen ut mellan idé till färdigt föremål? Med exempel från projektet NM& – som resulterade i "nya" Nationalmuseums restauranginredning – visas arbetsmaterial, skisser och filmer som skildrar hur den kreativa processen går till. I utställningen ingår möbler så väl som lampor och matserviser, och besökaren får en bild av hur föremålen växer fram, från prototyp till serietillverkning.

DESIGNPROCESSER pågår från 8 september till 27 oktober (onsdag-söndag kl 12-18)
Utställningen visades på Nationalmuseum 13 oktober 2018–9 juni 2019 och skapades av Matti Klenell, tillsammans med keramikern och glasdesignern Carina Seth Andersson, inredningsarkitekterna Gabriella Gustafsson (TAF) och Mattias Ståhlbom (TAF) samt Stina Löfgren, grafisk designer och illustratör. Totalt handlade det om 80 designföremål av 30 olika producenter, bl a från Swedese, Offecct, Källemo, Gärsnäs, Massproductions, Fogia och Edsbyn.

Swedish Design Moves
Swedish Design Moves är en satsning från regeringen/Näringsdepartementet som ska lyfta och stärka Sverige som designdestination (arkitektur, mode och möbler/inredning) och öka kännedomen om och stärka varumärket Sverige och svensk design internationellt. Visit Sweden driver projektet i samarbete med några parter, däribland Svensk Form, Association av Swedish Fashion Brands, Sveriges Arkitekter samt Trä- och Möbelföretagen (TMF). Swedish Design Moves initierar och/eller samarbetar i olika projects runt om i världen, såsom nu i Paris med Svenska Institutet. Man medverkar även på ett antal designarenor såsom Stockholm Design Week och Stockholm Furniture Fair, Salone del Mobile i Milano, samt events i Tokyo.