Kursen som sparkar igång förändringen

Det är svårt, det är obekvämt, det är jobbigt, det är nödvändigt. Digitalisering har blivit tiotalets modeord. Nu får företagen inom trä- och möbelindustrin en kickstart in i den nya världen.

Nu ska alla stöpas om digitalt. Potentialen är stor. Effektivare produktion, bättre planering och nya affärsmöjligheter. Svenska storföretag har kommit en bit på väg. För de små och mellanstora företagen går det långsammare. 2016 gjorde Teknikföretagen en undersökning om inställningen till digitaliseringen bland de här företagen. 70 procent svarade att de behövde göra något här och nu. 46 procent av dem visste inte hur.

Målet: fyra av fem företag
Med bland annat den här undersökningen på bordet kom Teknikföretagen tillsammans med IF Metall överens om att hjälpa företagen in i digitaliseringen med workshopserien Kickstart Syftet är att höja tempot i digitaliseringen av små- och medelstora företag. Workshopserierna utförs över hela landet och delas upp på tre tillfällen:

  • Dag 1: Heldag med inspirationstalare och övningar att våga stort med digitaliseringens möjligheter.
  • Dag 2: Halvdag med workshops då visionerna skalas ned till konkreta projekt i deltagarnas verksamheter.
  • Dag 3: Halvdag då deltagarna presenterar sina utvecklingsprojekt och får feedback.

Tillväxtverket har skjutit till resurser och alla små- och medelstora industriföretag kan få en kickstart. Projektet pågår 2018 ut.
– Målet är att nå minst tusen företag och att 80 procent av dem ska ha påbörjat en aktivitet för digitalisering, säger Helena Roxtorp, programchef för Kickstart Digitalisering.

Text Billy Andersson