Studerande, Träteknik

Morgan Engkvist vill skapa en egen möbelserie

Foto: Mediaspjuth

Morgan Engkvist, 18, har ett tydligt mål: Att i framtiden producera en egen möbelserie. Att få arbeta med händerna, designa och skapa är det bästa han vet. Därför valde han en träteknisk gymnasieutbildning.

Morgan Engkvist går tredje året på gymnasiet. Teori varvas med praktiskt arbete och tre längre arbetsplatsförlagda praktikperioder. Oftast erbjuds eleverma på Ållebergsgymnasiet praktikplats på någon av Kinnarps avdelningar, men man kan också söka fritt.

– Valfriheten är stor, både när det gäller det praktiska arbetet i skolan och valet av praktikplats. Här får man verkligen utlopp för sin fantasi och man lär sig allt man behöver kunna. Man göra mycket av allt, säger Morgan.

Under de två första åren har Morgan bland annat fått tillverka en tv-bänk, en byrå och ett soffbord.

– Vi fick mallar att utgå ifrån, men vi fick också justera lite fritt tills vi blev nöjda. Resultatet blev bättre än vad jag trodde. Jag kan faktiskt tänka mig ha möblerna hemma, säger Morgan.

I år ska alla elever skapa en möbel som de själva får designa. Morgan ska tillverka en chiffonjé. Möbeln ska göras i modern stil med detaljer från 1800-talet.

– Inspirationen har jag hämtat från gamla möbler. Jag älskar detaljerna och allt handarbete som utfördes på den tiden, säger Morgan. – Jag vill hitta en teknik där man kan blanda modern stil med inslag från förr.

Är du nöjd med ditt val av program?

– Ja, absolut. Jag har lärt mig väldigt mycket. Dessutom har jag valt två extra kurser, svenska och engelska, för att få högskolebehörighet. Mitt mål är att söka jobb direkt efter utbildningen.

Om Morgan Engkvist

Utbildning

Industriteknik med inriktining trä på Ållerbergsgymnasiet.

Intresse

Att lyssna på musik, träna och laga mat.