"Skönheten i ett handgjort fönster"

- MIKAEL WESTLUND, SNICKARE PÅ NORDAN AB

När Mikael Westlund pratar om fördelarna med sitt yrke lyfter han fram den estetiska delen av det. När han efter många års arbete i andra industrier hittade till fönsterfabriken blev han omedelbart fascinerad av det levande materialet, att från en träbit forma något hållbart och vackert.

NorDan AB:s fabriker tillverkas fönster och dörrar med tillbehör och marknaden finns i Sverige, Norge, Storbritannien och Irland. På fabriken i närheten av Grebbestad i norra Bohuslän, där fönstersnickaren Mikael Westlund arbetar sedan 15 år tillbaka, tillverkas fönster och altandörrar för främst den svenska marknaden. Företaget säljer endast till återförsäljare och har kontor på flera platser i landet. Mikael, som i dag är 49 år, har arbetat på de flesta avdelningarna i produktionen och sedan ett par år tillbaka tillverkar han specialfönster i ett arbetslag på tre personer.

– Vi är flexibla och hantverkskunniga och kan tillmötesgå alla slags önskemål: trekantiga, diamantformade och runda fönster – variationerna i form och mått är oändliga, säger han. 23 Under årets coronakris har NorDan AB, liksom många andra byggföretag, upplevt en ökning i sin försäljning. – Nu när folk är tvungna att stanna hemma en längre tid och inte kommer iväg på sin semester utomlands lägger de istället pengarna på att renovera sitt hus. Det är en tendens som vi sett det här året. Att köpa nya fönster är en framtidsinvestering, då man kan sänka sina energikostnader.

Totalt arbetar hundra personer på fabriken, uppdelade på olika avdelningar: en maskinhall där virket kapas, hyvlas och bearbetas, en måleriavdelning, där man impregnerar alla delar, både karm och båge, och sedan målar dem i önskad kulör samt en montering, där olika delar förses med glas och skruvas ihop till fönster eller altandörrar.

Fabriken i Bohuslän gör den mer exklusiva och dyrare fönsterserien, som fått sitt namn efter kommunen: Tanumserien. Vägen till att jobba med trä var långt ifrån spikrak. På gymnasiet gick Mikael Westlund det industritekniska programmet Driftsäkerhet och underhåll och började jobba på en golvfabrik efter studenten. Det var en slump att han hamnade just här och fick upp ögonen för att arbeta med trä. Vid den tidpunkten för ett och ett halvt decennium sedan hade han arbetat inom flera andra industrier och kände att han ville prova på något nytt.

- Jag bor i Strömstad tre mil norr om fabriken och hade bekanta som jobbade här, så jag hörde mig för om möjligheterna. Jag började arbeta i maskinhallen med bearbetning av vårt råmaterial furu, berättar han.

Arbetsuppgifterna på monteringsavdelningen, där Mikael arbetar i dag, kan vara alltifrån att skruva ihop olika delar till att göra en lagning eller sätta in glasen. Visst är många fönster likadana, men nästan lika många är avvikande och då måste man tänka till och komma på lösningar. – Det är ett yrke med mycket variation och dagarna ser väldigt olika ut. Du arbetar med ett levande material och måste hela tiden tänka utanför boxen.

Mikael Westlund trivs bra med arbetet han har just nu och skulle inte vilja byta till någon annan tjänst på företaget. – Det är ett roligt arbete och man möts av nya utmaningar varje dag, framhåller han. Han skulle gärna vilja vidareutbilda sig till CNC-operatör och sköta datorstyrda maskiner för mekanisk bearbetning, till exempel svarvning, borrning eller fräsning, och tillverkning av detaljer. – Företaget har erbjudit den utbildningen förut och jag skulle gärna fånga den chansen när det blir tillfälle igen.

Ett sätt att väcka intresse hos ungdomar att välja yrket finsnickare tror han är att få ut dem till fabrikerna på praktik, så att de får vara med och skapa med sina händer. – Min äldsta dotter, som nu är 17 år, var här och praoade. Hon tyckte att det var häftigt att skapa något från grunden och se det färdiga resultatet. Här får man också träffa människor med genuin kunskap för hantverket och som brinner för det de gör, säger han. Att kommunicera företagets miljöarbete utåt tror han också är viktigt för att locka unga till yrket. – Vi har våra miljömål att uppnå och det är något vi tänker på hela tiden. Nu har vi precis installerat en solcellspark på alla våra fabriker och en stor del av vår ström kommer därifrån. Den estetiska delen av arbetet, skönheten i handgjorda fönster, är en av de stora fördelarna med yrket, menar han. – Jag känner en stolthet över att vara en del av en skaparprocess, att mina händer format något hållbart och vackert. Det känns självklart för mig att fortsätta arbeta med trä nu, man får en stark känsla för materialet. Trä är vårt guld.