Från Falköping till New York

  • Företag: C & D Snickeri
  • Exportprojekt: Fjällräven-butiker
  • Stad/Land: New York, USA  - men finns även i Frankfurt (Tyskland), Kapstaden (Sydafrika), Manchester (England) och Reykjavik (Island).
  • Produkt: Butiksinredning

Storyn
Idag säljs Fjällrävens produkter i ett 20-tal länder och man har nyligen etablerat flagship stores i Tyskland och Sydafrika. Fler väntar i den globala satsningen och C&D Snickeri finns med på etableringsresan. Sedan våren 2011 pågår ett samarbete med Fjällräven och designern Pär Rickberg som tillsammans ett utvecklingsteam arbetar med att skapa Fjällrävens butikskoncept.
"Inredningen ska ha ett formspråk som visar att märket är skandinaviskt och står för kvalitet, tradition, outdoor och hållbarhet. Därmed skapades en inredning med fokus på trä, hantverk och möbelsnickeri. Det är en tydlig inredning helt tillverkad i trä, i det här fallet FSC-certifierad ask, som har som uppgift att verka som ett ramverk för fjällrävens produkter.
Utvecklingen av Fjällrävens butikskoncept har inneburit utmaningar för både Pär och hans team, liksom för C&D Snickeri. Just att det mesta av inredningen är utformad i trä, ask i detta fallet, ställer extra krav på konstruktionen för att möta belastnings- och hållfasthetsskrav.

Länder/marknader som C&D Snickeri exporterar till:
Ungefär fem procent av C&D:s tillverkning går på export. Företaget har ingen uttalad exportstrategi utan det handlar oftast om kontors- eller butiksinredningar som projektbolag sålt in och sedan blir C&D leverantörer.