Bygg & Järnindex

- ökning med 13,9 procent i januari

Bygg- och järnindex från branschorganisationen Byggmaterialhandlarna visar att försäljningen - mätt på jämförbara enheter och i löpande priser - ökade med 13,9 procent i januari. Helårsförsäljningen 2016 landade på en ökningstakt om 4,4 procent (jämfört med helåret 2015).

- En försäljningsutveckling på närmare 14 procent var inte den prognos jag hade för januari, säger Ulf S. Gustafsson, vd för branschorganisationen Byggmaterialhandlarna. Med tanke på ett 2016 där vi såg försäljningstillväxten sjunka under de två sista kvartalen och där december resulterade i en nedgång med 1,2 procent anade vi tuffare tider. Nedgången berodde framförallt på minskad försäljning till konsument medan försäljningen till hantverkare och byggare gick bra.

Fakta om Bygg & Järnindex

HUI Research mäter månadsvis försäljningsutvecklingen i byggmaterialhandeln på uppdrag av branschorganisationen Byggmaterialhandlarna. Bygg & Järnindex presenteras normalt 24-27 dagar efter aktuell försäljningsmånad. Bygg & Järnindex baseras på försäljningsuppgifter från Bauhaus, Beijer Byggmaterial, Bygma, Derome, Karl Hedin, K-Rauta, Optimera, Woody Bygghandel och XL-BYGG. 
Byggmaterialhandlarna (f.d. Bygg & Järnhandlarna) är en branschorganisation för landets återförsäljare av byggmaterial som samlar över 760 medlemsföretag.