Kreativ design ska locka turister till Sverige

Svenskt designmode
Foto: Simon Paulin/pressbild Visit Sweden

I höst ska svensk design ge avtryck hos resenärer från Storbritannien, Frankrike och USA, då Visit Sweden gör flera nedslag på temat. Satsningarna ska skapa reslust till Sverige och är en del av regeringens fyraåriga designsatsning med Visit Sweden. TMF är samarbetspart i projektet.

Nu väntar en intensiv period för den internationella marknadsföringen av svensk design. För att få fler internationella turister att upptäcka Sverige genomför Visit Sweden tillsammans med andra designaktörer en rad aktiviteter för mode, design och arkitektur i bland annat London, Paris och New York under hösten. Nedslagen i de olika städerna ska visa bredden i svensk design och hur den tar sin utgångspunkt i jämlikhet och kreativitet.

- Nu sjuder det av aktivitet kring svensk design lite överallt i världen. Att Visit Sweden har fått möjlighet att utveckla design som reseanledning i och med regeringens fyraåriga satsning gör att vi kan ge utländska turister ännu fler reseanledningar till Sverige. Något som är viktigt för både sysselsättning och tillväxt i besöksnäringen, säger Ewa Lagerqvist, vd på Visit Sweden.

Visit Sweden driver mellan 2016 och 2019 programmet Swedish Design Moves på uppdrag av regeringen, i samarbete med Svensk Form, Association of Swedish Fashion Brands/ASFB, Sveriges Arkitekter och Trä- och Möbelföretagen. Det senaste året har flera journalister med intresse för design besökt Sverige och nya och kreativa designidéer har lyfts fram på Stockholm Design Week och Salone del Mobile i Milano.

- Många aktörer jobbar nu hårt för att svensk design ska ge avtryck i världen. Vi vill sprida berättelser om det svenska sättet att se på design, som något som ska vara tillgängligt för alla och inte sättas på piedestal, till fler internationella resenärer, säger Michael Persson Gripkow, Chief Brand and Communications Officer på Visit Sweden.

Elva skånska designföretag mötte Londonpubliken

Under London Design Festival, som avslutats nyligen, visade nästa generations svenska formgivare från elva skånska designföretag upp nya idéer i Sveriges officiella paviljong på London Design Fair. Designstudion Form us with love arrangerade workshops om kreativa processer vid den progressiva utställningen Design Frontier på Somerset House. Inför festivalen har också journalister och influencers besökt Stockholm Design Week och designstudior i Skåne för att bevaka Sverige som designdestination. Filmer och andra berättelser om Sverige har producerats för bland annat Dezeen, den ledande onlineportalen inom design, och för tidningen Wallpaper. Sveriges synlighet under London Design Festival producerades av Visit Sweden, Southern Sweden Creatives och andra design- och Sverigeaktörer.
Läs mer

Svenskt mode tog plats under Paris Fashion Week

Mellan 28 september och 1 oktober fick medier och modeinköpare i Paris ta del av nya idéer inom konfektion, skor och accessoarer från Sverige. I satsningen Swedish Fashion Now deltog märken som Diana Orving, Hope, Little Liffner och House of Dagmar i modevisningar och fysiska och virtuella utställningar på Svenska institutet i Paris. Swedish Fashion Now arrangerades av Association of Swedish Fashion Brands, Visit Sweden och Svenska institutet i samband med modeveckan i Paris.
Läs mer på Swedish Fasion.com 

Design huvudtema för nya svenska kulturhuset i Paris

Den 21 oktober återinvigs Svenska institutets kulturhus i Paris, en 1500-talsbyggnad som nu inretts med samtida svensk design. Svenska institutet, Visit Sweden, Sveriges Arkitekter och Association of Swedish Fashion Brands kommer bland annat att arrangera utställningar, workshops och after work-samtal med designers, arkitekter och konsthantverkare. I kulturhuset kommer exempelvis 30 svenska designers, hantverkare och konstnärer mellan 20 och 85 år att skapa en värld inspirerad av nordisk natur innehållande haute couture, konstglas, elektronisk musik, flätning av björkbark och gatukonst. I november ska ett gyllene bastu-ägg från Kiruna, öppet även för allmänheten, skapa uppmärksamhet för Sverige från Svenska institutets trädgård.
Läs mer 

Öppen svensk arkitektur del av Archtober i New York

I slutet av oktober fokuserar Sverige på att lyfta fram svensk arkitektur ur demokratiskt perspektiv under de etablerade arkitekturveckorna i New York. På det ansedda van Alen-institutet kommer utställningen "Aiming for democratic architecture" att vara centrum för Sveriges synlighet, och kompletteras med samtal och presentationer om samskapande processer, syn på det offentliga rummet, välbefinnande, kultur, material, människor och innovation. Sveriges bidrag till arkitekturveckan invigs på Sveriges generalkonsulat. Swedish Design Moves New York arrangeras av Visit Sweden, Svenska institutet, Sveriges generalkonsulat i New York, Sveriges Arkitekter och sthlmnyc, en oberoende plattform inom arkitektur och stadsplanering.
Läs mer 

Samtidigt som Sverige gör nedslag i olika städer under hösten, pågår arbetet med att skapa berättelser för olika marknadsföringskanaler från mode-, arkitektur- och designvärlden som inspiration att upptäcka mer av designlandet Sverige.

Källa: Pressmeddelande, Visit Sweden