Ny Novusundersökning: Enplansvilla om svensken får välja

Foto: Eksjöhus

Det är enplansvilla med öppen planlösning och stort kök som gäller när svensken själv får välja. Det visar Fastighetsbyråns rapport "Så vill svenskarna bo" som bygger på en Novusundersökning där 1 611 svenskar fått svara på frågor i om drömboende, flytthinder och synen på nyproduktion.

Nästan fyra av tio svenskar som går i flyttankar hindras av bristande utbud; att de inte hittar något de gillar eller att det som de vill flytta till finns inte på marknaden eller i det område där de vill bo. 

Men vad står då på svenskarnas önskelista? En lättskött och relativt stor enplansvilla med bra och öppen planlösning, stort kök, uteplats och mycket förvaringsutrymmen.
Det som efterfrågas mest runt om i Sverige är enplansvillor (24%) följt av bostadsrättslägenheter (19%) och flerplansvillor (17%). Även Fastighetsbyråns mäklare uppger att enplansvillor är den bostadsform som är mest eftertraktad (60%).

– Det är inte så kostnadseffektivt att bygga enplansvillor, framför allt inte i attraktiva områden där marken är dyr och man därför gärna bygger på höjden. Vi kan dock se att det är den klart mest eftertraktade bostadstypen, inte minst bland äldre. Det skulle vara intressant att se vad ett större utbud av enplansvillor skulle göra för att få igång flyttkedjor, säger Johan Vesterberg, presschef på Fastighetsbyrån.

Sekelskifte och öppen planlösning nära naturen

70 procent tycker att det är attraktivt med öppen planlösning. För 23 procent av svenskarna spelar inte byggnadsstil någon större roll, men av de som har en preferens så står sekelskifte högt i kurs (22 %) följt av nyproduktion (18 %). Bostaden får gärna också ligga nära en matbutik och kommunikationer och ha naturen runt knuten.

Lättskött och nyrenoverat

Vid val av ny bostad är det tydligt att svenskarna idag vill ha en lättskött bostad (71 %) och en bostad som är nyrenoverad och i bra skick (65 %). Det är viktigare än att till exempel ha nära till stan eller byggnadsstil.

– En tydlig trend nu är att det är mycket enklare att sälja bostäder i bra skick där köparen i stort sett bara kan flytta in. Dagens tuffare finansierings- och amorteringskrav gör att bostadsköpare har mindre marginaler att röra sig med och således inte har pengar över till renovering, säger Johan Vesterberg, presschef på Fastighetsbyrån.