Hållbar design – en stor möjlighet för möbelindustrin

TMF på Stockholm Furniture & Light Fair 2017

”Jag tänker baklänges när jag designar – återvinning först”. Orden är formgivaren Emma Olbers och personifierade TMF:s tema på möbelmässan den 7-11 februari – Hållbar design. Det blev därmed andra året i rad som TMF lyfte hållbarhet – 2016 var det Hållbar konkurrens.

Med Hållbar Design vill TMF sätta ljus på en viktig framtida aspekt för möbel- och designindustrin; hur man i ett tidigt skede bör tänka på hur en möbel ska användas efter sitt slutdatum, dvs hur möbeln och dess delar ska hanteras i nästa steg när det kommer till återvinning, återbruk och återanvändning.

- Vi måste komma från slit-och-slängkonsumtion och istället tänka cirkulärt och hållbart i hela produktlivscykeln. Svensk möbelindustri har redan tagit steg i den här riktningen, men mer behöver göras och potentialen är stor, säger Linda Löf, projektledare för möbler på TMF.

I TMF:s monter frontades tre kända ansikten; Christophe Pillet som bland annat designar för OFFECCT, nämnda Emma Olbers, designer och Creative Director för IRE möbel, samt Nirvan Richter, arkitekt och grundare av Norrgavel. Varje bild och person hade ett citat om vad hållbar design betyder för dem.

Det långa mötesbordet återkom även 2017 och det omringades av 14 Möbelfakta-märkta stolar i svart, vitt och trä.

Under veckan hade TMF:s monter (AG:04) följande gäster;

  • Business Sweden "Steps to Export – Möbler och Design"
  • Acoustic Facts
  • Trossa (TMF:s samarbetspartner i Möbelfakta)
  • IDC Cirkulära Affärsmodeller

Torsdagen den 9 februari hölls ett seminarium – Hållbar upphandling med Möbelfakta med Anders Rosenkilde, TMF, samt Lotta Amsén, Trossa (Möbelfaktas tredjpartsgranskare).

Hållbar design på scen

Hållbar design har lyfts på Design Talks-scenen under mässveckan. Onsdagen den 8 februari hölls en paneldebatt på temat med Emma Olbers, Ivana Kildsgaard hållbarhetschef på Link Arkitektur och ordförande i 100-gruppen, Luca Nichetto, designer för bland annat OFFECCT, samt Cecilia Ask Engström, chef för branschutveckling på TMF.

TMF sponsrar studentutställning

Under hösten samt inledningen av vårterminen har en möbelworkshop anordnats av Arkipelago där 25-30 stycken arkitektstudenter från KTH getts möjlighet att, i samarbete med designers, formge och producera sina egna möbler. Efter vernissage och jurybeslut valdes cirka tio möbler ut för att visas under 2017 års Stockholm Furniture and Light Fair. TMF var med och sponsrade den väldigt uppskattade utställningen i Greenhouse.
Arkipelago är ett utskott vid Arkitekturskolan KTH med Sveriges Arkitekter som huvudsamarbetspartner. Målet är att skapa olika typer av högkvalitativa mötesplatser mellan studenter, företag och organisationer kopplade till yrket.

C² Compact cube blev årets designrookie!

Vilken 15-åring har skapat morgondagens möbelklassiker? 350 niondeklassare kom till Stockholm Furniture & Light Fair under torsdagen när vinnaren i talangprojektet DESIGNROOKIE skulle utses. I en jämn slutstrid - med utställda möbelbidrag som imponerat på såväl branschmänniskor som erfarna designers – stod till slut C² Compact cube från Rörviksskolan som vinnarmöbel. Jurypriset gick till möbeln Fibonacci. Prisutdelare var de kända Youtube-profilerna Emil och Daniel Norberg.

Bröderna Nordberg ger sig i kast med design